Април
17 Неделя

ХХI Регионален фолклорен събор ,,Пролетни игри и обичаи –Цветница”, Твърдица

нд, Април 17, 2022
Твърдица

Описание

XXI фолклорен събор „Пролетни игри и обичаи Цветница” ще се проведе в Твърдица. Организатори са Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий”.

Празникът се провежда всяка година. Организаторите си поставят за цел да стимулират процесите за проучване, съхраняване и популяризиране на локалната и регионална специфика на пролетната обредност като част от системата на фолклорната култура и мястото й в съвременните културни процеси, да провокира интереса на децата и младежите с оглед усвояване на местната фолклорна традиция.

Организаторите канят детски, младежки колективи и колективи от възрастни от региона и страната. В програмата те може да се включат с възпроизвеждане на пролетни обреди или фрагменти от пролетен обред – Трифоновден, Харалампий, Власовден, Сирни Заговезни, Първи март, Маскарадна обредност, Кукери, Буенец, Тодоровден, Свети 40 мъченици, Лазаруване, Великден, Гергьовден. Изпълнителите може да са танцови колективи, както и индивидуални – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи.

Заявки за участие ще се приемат до 25 март.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София