Февруари
28 четвъртък

ХX Международен маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол

чт, Февруари 28, 2019 - нд, Март 03, 2019
Градски парк, Ямбол, Ямбол

Описание

Международният маскараден фестивал „Кукерландия” е един от най-големите в България. Кукерските игри са емблематични за града и неизменно се свързват с празника Сирни Заговезни, с обичаите за прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята.

Ямбол се превръща в „Кукерград“ в дните на „Кукерландия“ – ямболският Градски парк за 4 дена събира хиляди кукери, сурвакари и бабугери, старци и други маскирани, от всички краища на България, които пресъздават древната традиция на кукерските маскарадни игри.

През 2019 г. ще се проведе 20-ото юбилейно издание на организирания от община Ямбол Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Това е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 година насам. В основата му са характерните за региона кукерски традиции, отличаващи се със своята специфика и в същото време богато разнообразие по отношение на костюми, персонажи и игри в различните населени места. През годините фестивалът „Кукерландия“ се утвърди като едно от най-зрелищните и мащабни събития в културния календар на страната ни, привличайки десетки хиляди участници и публика от страната и чужбина.
Двадесетото юбилейно издание на „Кукерландия“ ще бъде от 28 февруари до 3 март 2019 г. Предвижда се изключително богата програма и много изненади.
Събитието събира хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище.По мащаб ямболският фестивал е сред от най-големите и пищни събития в страната. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи. Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

Фестивалът има и конкурсна част, като наградният фонд е в размер на 15 000 лв. за 2019 г. и се разпределя от авторитетното жури в няколко различни категории.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите