Август
31 сряда

ХIX Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

ср, Август 31, 2022 -
Варна, Варна

Описание

19 издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе във Варна от 16 до 19 септември.

Темата тази година е „Пандемия-Общество-Кино“ и отразява извънредното положение, в което светът се намира от близо две години. Фестивалът ще покаже на своята публика постиженията на хуманизма във времена на изпитания, причинени от здравни и хуманитарни кризи, природни бедствия и военни конфликти по света.

За селекцията на предстоящото издание са предоставени над 1281 филма от 101 държави от всички континенти, като от тях в програмата са включени 68 заглавия от 18 държави.

И тази година ще има прожекции на открито – входа на Морската градина във Варна, както и на най-новото артистично място в града – РеБонкърс.

Програмата ще е достъпна и в онлайн формат, през сайта на БЧК, а събитията са с вход свободен.

Създаден през 1965 г. в гр. Варна като международен преглед на червенокръстки и здравни филми, фестивалът се превръща в световно събитие през годините до 1991. Организиран от Българският червен кръст, под егидата на Федерацията на Червения кръст и Червения полумесец, Световната здравна организация и ЮНЕСКО Фестивалът получава “А” категория, с каквато са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян, и др.

Всяка година в него са участвали между 150 и 170 филми в областта на здравеопазването, помощта и хуманитарната идея от 50 до 70 държави от всички континенти, които са давали възможността на местната публика да се срещне с важни имена от областта на киното, изкуството, медицината и науката.

 

 

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София