Октомври
08 четвъртък

ХIX Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

чт, Октомври 08, 2020 - нд, Октомври 11, 2020
Oздравителен комплекс „Камчия“ - Варна, Варна

Описание

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале. Но както дейността на Червения кръст не би могла да спре между две големи акции, така и организаторите на този престижен кинофорум не спират работата си за популяризиране на неговите идеи чрез седмото изкуство.

Поради възникналата извънредна обстановка във връзка с COVID 19 фестивалът бе отложен и се планира да се проведе от 8 до 11 октомври 2020 г, съобщи за Varnautre.bg директорът на фестивала Илко Раев.

През тази година Фестивалът ще премине в три модула под мотото „Агресия, хуманност, кино“.

В първия модул са включени филми на Червения кръст и Червения полумесец, както и филми с обща хуманна насоченост.Вторият модул е свързан с дискусии по темата „Агресия , хуманност, кино“ и „COVID 19“.
Лекторите, които ще вземат участие по посочените теми, са:

Георги Тошев – журналист, режисьор, продуцент, пътешественик.

Горан Благоев – журналист, водещ на предаването „Вяра и общество“

Димитър Недков – писател, журналист

Милен Русков – писател и преводач от английски език

Нешка Робева – общественик

Д-р Цветослава Гълъбова – лекар, психиатър

Проф. Иво Христов – социолог

Татяна Дончева – юрист, общественик

Третият модул включва обучение на доброволци на Червения кръст на тема „Репортажна фотография“.

Създаден през 1965 г. в гр. Варна като международен преглед на червенокръстки и здравни филми, фестивалът се превръща в световно събитие през годините до 1991. Организиран от Българският червен кръст, под егидата на Федерацията на Червения кръст и Червения полумесец, Световната здравна организация и ЮНЕСКО Фестивалът получава “А” категория, с каквато са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян, и др.

Всяка година в него са участвали между 150 и 170 филми в областта на здравеопазването, помощта и хуманитарната идея от 50 до 70 държави от всички континенти, които са давали възможността на местната публика да се срещне с важни имена от областта на киното, изкуството, медицината и науката.

Варненският Фестивал на червенокръстките и здравните филми се превръща не само във филмово събитие, а става средище за обмяна на опит между световни учени медици, национални и международни здравни институции, дейци на Международните Червен кръст и Червен полумесец, световни и родни кинозвезди, режисьори, кинодейци, кинокритици, журналисти, кинематографии и чуждестрании телевизии.

 

 

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора