Август
29 събота

ХV Националeн тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

сб, Август 29, 2020 - нд, Август 30, 2020
Старозагорски бани, Стара Загора

Описание

На 29 и 30 август Община Стара Загора ще бъде домакин на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”. Неговата цел е да съхрани и обогати музикално-песенното и танцово народно творчество, както и да даде възможност за общуване на изпълнители от всички фолклорни области на България.

Отличната организация, богатата културна програма и атрактивните съпътстващи прояви на форума, насочени към малки и големи, го превърнаха в едно от най-очакваните и престижни събития, даващо сцена за изява на таланта на певци, инструменталисти и танцьори от близки и далечни кътчета на България.

Пъстър и неповторим, националният събор се провежда в намиращия се близо до града балнеолечебен курорт Старозагорски бани. По време на фестивала можете да посетите красивия природен феномен “Богородична стъпка”, в околностите на Старозагорските бани, за да се потопите в атмосферата на богатото културно-историческо наследство на района.

Популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани е цел на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”, който се провежда в Старозагорски бани. Националният курортен и балнеолечебен туристически обект се намира на 15 км от Стара Загора, в полите на Средна гора. Целта му е да съхрани българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната  сила на българския корен и дух, носещи посланията на  националната ни култура.

В събора вземат участие:

  • групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките на 10 минути.
  • певчески и инструментални групи, изпълняващи изворен фолклор – до две произведения – с обща продължителност от 5 до 8 минути.
  • фолклорни танцови групи и ансамбли – програма в рамките на 10 минути.
  • индивидуални изпълнители на народно творчество (до двама от колектив) – с обща продължителност до 5 мин. за всеки изпълнител.

В рамките на фестивала се провежда „Селски двор“ – самостоятелна сцена, на която гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи, но без ограничение във времето. Организират се кулинарни и други кътове.

Сцените за провеждане на събора са разположени в централните паркове на Старозагорските бани. Журито присъжда на най-добре представилите се колективи и индивидуални участници плакет и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите