Община Чупрене, Народно читалище „Христо Ботев 1897” – с. Чупрене

ХV Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” – с. Чупрене

2022Неопределена през
Август
с. Чупрене (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

ХV Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу”. В последните години съборът придобива и международен характер, като тази година в него ще се включат и групи от Сърбия и Румъния.

Самият девиз на събора е турлашки и означава, че когато кумът винаги обещава на сватбата, че ще даде това и онова, младото семейство трябва да е готово да приеме подаръка веднага, в случай че кумът се откаже. В метафоричен смисъл означава, че когато в живота нещо ти се дава, ти трябва да имаш готовност да го вземеш.

ХV Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” няма състезателен характер. Заявки за участие са дали танцови и певчески състави за автентичен и обработен фолклор. На сцената ще излязат и индивидуални изпълнители от всички възрасти.

По време на събора ще има и придружаващи фолклорните изяви събития. Ще се проведе конкурс мини мис и мини мистър „Турлаци”, в който ще участват деца до 10 годишна възраст. На сцената ще могат да се видят и ревюта на национални носии от България и Сърбия. Гостите и жителите на Чупрене ще имат възможност да присъстват на демонстрации по приготвянето на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, както и да ги опитат. Ще бъдат представени някои от старинните и позабравени обичаи като влачене на вълна, предене, тъкане, работа с грънчарско колело, а всеки ще може да си купи и екологично чисти продукти от местните производители на селскостопанска продукция.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Подобни събития
Разгледайте