Февруари
28 Пон

ХXII Международен маскараден фестивал „Кукерландия“

пн, Февруари 28, 2022 -
Градски парк, Ямбол, Ямбол

Описание

Породилата се ситуация още през миналия март на 2020 г. се отрази и на ХXII Международен маскараден фестивал „Кукерландия“  – фестивалът НЯМА да се проведе.

За щастие, в община Тунджа, област Ямбол, все пак ще се проведат редица кукерски шествия на местни групи. Те ще се случат на 12 и 13 март из селата на областта. За да бъдат спазени всички мерки, тези шествия ще са разделени и от часови разстояния, освен от географското им разпръскване.

На 14 март фестивалът ще приключи в Ямбол с представяне на тяхната местна група.

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни. Обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“. То отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

По мащаб ямболският фестивал е сред от най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на чуждестранни групи.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати