Юли
02 петък

Църногорски събор - "В сърцето на Граово"

пт, Юли 02, 2021 - нд, Юли 04, 2021
с. Гигинци, Брезник

Описание

За трети път край Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“ при брезнишкото село Гигинци ще има народен фолклорен събор. Тазгодишното издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“и ще се проведе на манастирските ливади на 3 и 4 юли. Обичайно съборът е през вторите почивни дни на юли, но тази година по това време ще има избор за парламент и затова събитието ще бъде седмица по-рано от обичайното.
И този път организаторите са се постарали да представят културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, занаятите и духа на Граово. На откритата сцена „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски, Ансамбъл “Граовска младост, оркестър “Средец” и “Ансамбъл Граово” и много други.
Тазгодишното издание на събора е със специалното участие на Ансамбъл “Филип Кутев” по повод 70 години от създаването му.
Идеята е събитието да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са събирали хората в миналото.
Съществена част от програмата на събора е участието на “Обединени български животновъди” с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Традиционният български поминък на Граовския край – животновъдството, ще бъде представен в съвремието – стопаните на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада. За гостите на събора ще бъде приготвен курбан. Местни майстори на млечни продукти ще покажат най-доброто от богата гама на своето производство, а пчелари от региона ще предложат био мед.
Гостите на манастира ще могат да се включат в Работилница „Камбанен звън“ и да опитат сами как се бият манастирските камбани и клепала. Ще има ателиета, където ще могат да се научат на различни сръчности, нужни за направа на монашеските ръкоделия. На специален щанд ще се предлага православна литература в издавани от манастира книги.

 

Още събития

Може би ще посетите