Октомври
12 сряда

Червената къща – програма октомври 2016

ср, Октомври 12, 2016 - сб, Октомври 29, 2016

Описание

12. окт. (сряда) 2016, 15:00, зала Пеша Николова, Арт-док зона В/ХОД:
Същността на живота: хлябът!/работно ателие
Представяне на различни технологии в приготвянето на хляб и дегустация, които на 13 октомври ще бъдат последвани от дискусия за хляба като социален и културен феномен и представление за историята на хляба в южноиталианската провинция Матера.
Изисква се резервация за събитието. Вход свободен
На български език.
12. окт. (сряда) 2016, 18:00, Червена зала
Посолство на САЩ, Асоциация на европейските журналисти-България, Център за култура и дебат „Червената къща” представят: Ролята на медиите в президентската кампания в САЩ/дискусия
Дискусия с Пол Срачич, политически анализатор, ръководител на департамента по политика и международни отношения в университета Йангстаун, Охайо, САЩ и чест колумнист в издания като The Washington Post и CNN.com. Една от последните му статии в The Washington Post е публикувана в книгата „Науката зад Тръмп: Как да обясним издигането на един неочакван кандидат” (The Science of Trump: Explaining the Rise of an Unlikely Candidate). Модератор: Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, който пише за Esquire, Outside, The Nation, VQR, Foreign Policy и The New York Times. Кенаров е член на Управителния съвет на Aсоциацията на европейските журналисти-България, както и член на PEN-America.
Изисква се резервация за събитието. Вход свободен
На английски език, с превод на български.
13. окт. (четвъртък) 2016, 16:00, Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, Фондация „Свобода от страха” и Асоциация АРТерия: Хляб за тялото, хляб за душата/дискусия
Дискусията представя темата за отглеждането на житни култури, производството на хляб и споделянето му като социален и културен феномен, еднакво валиден сред всички общности. В хода на разговора се търси и съпоставка между хлебните традиции на България и Италия.
Изисква се резервация за събитието. Вход свободен.
На български и италиански, с превод на български.
13. окт. (четвъртък) 2016, 19:30, Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, Фондация „Свобода от страха” и Асоциация АРТерия представят: Песента на хляба /театър
Спектакълът „Песента на хляба” съчетава артистичен разказ и инсталация на Дарио Карментано, представени на Венецианското биенале за изкуство през 1999. Сюжетът проследява историята на хляба на южноиталианската провинция Матера и как той отразява социалните промени в общността. „Химн на живота и на автентичността, на земята и на античните области Матера и Лукания” – така определят постановката нейните автори. Автор: Дарио Карментано; режисьор: Анджела Де Гаетано; оригинална музика: Лоредана Паоличели; актьори: Нандо Ирини, Джована Стафиери, Анна Роза Матера; осветление: Франц Катакио; звук: Анджело Канариле.
Изисква се резервация за събитието.
На италиански език, с български субтитри.
Вход: 12/10 лв.
14. окт. (петък) 2016, 13:30, Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Бизнесът онлайн в ЕС: какво и кога да очакваме?/семинар
Какви са сегашните ограничения пред предприемачите онлайн, предстоящите промени според плана за единен дигитален пазар в ЕС и очакваните нови възможности и как да се подготвим за тях? На тези въпроси отговарят трима експерти в областта на оналйн предприемачеството: Тодор Ялъмов, Център за изследване на демокрацията, Ева Паунова, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия, и Деян Петров, Активни потребители. Семинарът се организира в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван от „Червената къща” с подкрепата на Европейския парламент.
Изисква се резервация за събитието. Вход свободен
На български език.
15. окт. (събота) 2016, 11:00-15:00, Червена зала, зала „Безименна”, Red Café
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, Каритас България, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:  Среща с Мисия „Бъдеще”/представяне
В рамките на проекта „Жени и деца –интеграция и овластавяне” жени от различни страни и възрасти представят неща, изработени по време на проекта. Успоредно с представянето денят е и време за споделяне на домашно приготвена храна от участниците и публиката.
Изисква се резервация за събитието. Вход свободен
На български език.
16. окт. (неделя) 2016, 18:00, Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя: ХОД 16: Лаборатория за изследване на реалността/
работно ателие
ХОД 16 е месечна среща на изявени имена от театралната гилдия, които в продължение на една неделна вечер създават „въображаем спектакъл” по важна и проблемна тема от обществения живот. ХОД 16 е за театралните артисти онова, което е пленерът за художниците и джам сешънът за музикантите – среща за спонтанен и креативен диалог, в който артистът е и общественик – той проследява ХОД-а на действителността и търси начин да я подобри.
Изисква се предварителна резервация. Вход свободен
На български език.
17. окт. (понеделник) 2016, 19:30-20:30, Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, в рамките на фестивала „Между хората и културите”:
Мир Вам/вербатим театър
„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Но какво са мирът и войната? Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.
На български и английски език, с български и арабски субтитри
Вход: 15/10/5 (по избор на публиката)
18. окт. (вторник) 2016, 18:00 – откриване; 18:30 – пърформанс
21., 24., 27. окт. (петък, понеделник, четвъртък) 2016, 18:30 – пърформанс, зала Безименна
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Дестинация/видео изложба и пърформанс
Две автобиографични видеа на френските имигранти Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго и нямо оперно представление, създадено специално за „Между хората и културите” с участието на Иван Стоянов. Целта на операта е да привлече внимание към гласа на мигрантите, бежанците и всички чужденци, наричани „нелегални”, чиито гласове не се чуват в общественото пространство.
Вход свободен
19.-27. окт. (сряда-четвъртък) 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден, зала Безименна
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Дестинация/видео изложба
Две автобиографични видеа на френските имигранти Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго.
Вход свободен
20. окт. (четвъртък) 2016, 19:30, Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:Невидими №3: ДОМ/вербатим театър
Спектакълът „Невидими №3: ДОМ” е построен върху разговори с бездомни хора, проведени в периода, когато те са най-уязвими – зимата. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават думите им и техните размисли за дома, улицата, обичта, семейството и сънищата. Режисьор: Неда Соколовска; драматургична обработка: Радослав Чичев, Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; сценография: Деница Аргиропулос; обработка на документален материал: Мириам Кожа; асистент-режисьор Стефани Ханджийска; участват: Петко Каменов, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Елена Кънева, Тодор Близнаков.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор на публиката)
25. окт. (вторник) 2016, 9:00 , Червена зала
Полският институт и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Съвременна Украйна: въпросите, които остават/дискусия
Тема на дискусията са предизвикателствата за съвременна Европа в контекста на революцията на достойнството в Украйна. В дискусията участват: Мустафа Джемилев (Украйна), лидер на кримските татари, активист за граждански права в Украйна и лауреат на първата международна награда „Солидарност” на името на Лех Валенса; Кшищоф Становски (Полша), председател на Фондацията за международната солидарност и бивш член на „Солидарност”; проф. Ярослав Хрицак (Украйна), историк; Уршула Дорошевска (Полша), бивш посланик на Полша в Грузия и директор на Полския институт в Минск. Модератори: д-р Огнян Минчев – директор на Института за регионални и международни изследвания; Весела Чернева, старши анализатор и директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Дискусията се организира съвместно с Института за регионални и международни изследвания и посолствата на Република Полша и Украйна.
На полски/руски, с превод на български.
Изисква се резервация за събитието. Вход свободен
25. окт. (вторник) 2016, 18:00-20:00, зала Пеша Николова
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Мигратон/публично четене
От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди – стотици класически и съвременни книги разказват за движенията на хората в пространството в бягство от заплахи и търсене на по-добър живот. В „Мигратон“ каним публиката да излезе на сцената и да се включи в четенето и обсъждането на тези книги, които сме подбрали, или вашите любими книги за мигрантите. За повече информация: https://www.facebook.com/groups/migraton/
„Мигратон“ се осъществява в сътрудничество с Културната фондация „Алианц“ и ще продължи и през ноември.
Изисква се предварителна резервация. Вход свободен
На български език.
26. окт. (сряда) 2016, 19:30-20:30, Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, в рамките на фестивала „Между хората и културите”: Мир Вам/вербатим театър
„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Но какво са мирът и войната? Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.
На български и английски език, с български и арабски субтитри
Вход: 15/10/5 (по избор на публиката)
28.-29. oкт. (петък-събота) 2016, 9:00-22:00, Червена зала, зала Гъливер, зала „Безименна”
Студентското общество за компютърно изкуство представя: Компютърно пространство 2016, 28-мо издание/фестивал
„Компютърно пространство“ е международен форум за компютърни изкуства с конкурсна и фестивална част. В „Червената къща” ще се състои фестивалната част на форума, която включва семинари, срещи с автори и изложби. Пълната програма може да видите на www.computerspace.org.
Изисква се резервация за събитието. Вход свободен
На български език.
29. окт. (събота) 2016, 10:00, Гьоте-институт България
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, Дружество за ООН в България, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Ателие „Култура”/работно ателие за деца
Децата ще имат възможност да нарисуват символ на собствена или чужда култура – танц, носия, ястие, обичай – нещо, което ги е впечатлило, както и сами да изработят кукли с помощ от нас, с които да акцентират върху красотата на разнообразието и индивидуалността.
Изисква се резервация за събитието. Вход свободен
На български език.
29. oкт. (събота) 2016, 15:30, Гьоте-институт България
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят: Български и кюрдски народни танци

За повече информация: http://www.redhouse-sofia.org/Events.aspx

images f00 andrey-nikolov-hall-1 1fxdfvfdsxccdcddzcdcdd

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати