Април
30 четвъртък

Чудомирови празници - Казанлък 2020 се отменя

чт, Април 30, 2020 - пт, Май 01, 2020
гр. Казанлък, Казанлък

Описание

Във връзка с разразилата се пандемия причинена от Ковид 19, тази година празниците се отлагат

В програмата на Чудомирови празници 2020 са включени 31 събития, които ще се проведат в Казанлък и 6 изнесени изложби, които ще бъдат открити в други градове. Тази година празниците ще преминат под знака на 130 години от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир и 125 години от рождението на неговата съпруга Мара Чорбаджийска.

Ще бъде връчена 51-та литературна награда „Чудомир“ за къс хумористичен разказ, съвместно с вестник „Стършел“ и Фондация „Чудомир“. Ще се проведе и 19-то издание на театралния фестивал „Комедийният хит на сезона“. В него ще участват пет спектакъла, представени от театрални трупи в София, Силистра, Кърджали и Казанлък, като всички те ще бъдат по Чудомирови творби.

„Програмата на Чудомирови празници по традиция обхваща всички сфери на изкуството, всички категории и възрасти посетители, обърната е и към младите хора, като традиционно в нея са включени редица изяви свързани с деца и учащи.

Две от големите събития в програмата на празниците са с участието на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ – арт инсталация в градска среда, която ще бъде открита на 25 март и творческа работилница, в която по традиция учениците на гимназията правят реплики на Чудомирови творби.Тази година те ще бъдат свързани с изложбата „По Чудомировски“. В нея ще бъдат представени избрани шаржове от творчеството на Чудомир.

В Чудомирови празници 2020 ще бъдат открити седем изложби, като две от тях са фотографски. Една от тях е „Художниците на Казанлък“ и е от фотоархива на Тодор Славчев. Във Фотоклуба в Казанлък със своя изложба ще гостува Домът на хумора и сатирата.

В Художествената галерия в Казанлък ще бъде открита изложба на двама местни карикатуристи – Дечко Николов и Николай Фитков.

В дните на Чудомирови празници ще се състоят седем литературни премиери. Светослав Иванов ще представи „Чудовища и будители“. Гост на Казанлък ще бъде и актрисата Татяна Лолова, която ще представи книгата си „Дневници“, а Георги Тошев ще гостува с филм и книга за големия български актьор Наум Шопов. Юлия Пискулийска ще представи „Псевдоним вирус окраска диверсия“.

Една от традиционните прояви в празниците е Училището по каридатура, което ще има своето четвърто издание. Преподаватели в него ще бъдат карикатуристите Дечко Николов и Николай Фитков.
В празниците ще се проведат три музикални събития: Държавна опера – Стара Загора ще гостува с две свои камерни постановки, ще се проведе и рок-концерт.

В „Неделно матине“ ще гостуват пианистката Надежда Цанова, която е родом от Казанлък и Росен Недялов – кларинет.

С Ненчо Балабанов и Мариела Костадинова ще бъдат представени две детски книжки: Ненчо Балабанов ще представи книгата си „Фокуси“, а Мариела Костадинова – „Червените мишки“.

В програмата на 27-те Чудомирови празници са включени и редица традиционни събития за деца, сред които националните конкурси организирани от Детския комплекс – „Присмехулници“ – за литературна хумористична детска творба и „Малките нашенци“ – за весела детска рисунка. Общинска библиотека „Искра“ организира конкурса „Чудонемирчета“ – за изпълнение на хумористична творба.

Всички театрални спектакли и концертни прояви от програмата на Чудомирови празници ще се проведат във Военния клуб в Казанлък. Продажбата на билети ще започне след 10 март в Културно-информационния център на ул. „Искра“4.

 

Още събития

Може би ще посетите