Март
25 четвъртък

Чудомирови празници през 2021 в Казанлък

чт, Март 25, 2021 - чт, Април 01, 2021
гр. Казанлък, Казанлък

Описание

Чудомирови празници през 2021 в Казанлък включват в програмата си 31 събития. Тази година празниците ще преминат под знака на 130 години от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Също и 125 години от рождението на неговата съпруга Мара Чорбаджийска.

Ще бъде връчена 51-та литературна награда „Чудомир“. Тя ще е за къс хумористичен разказ, съвместно с вестник „Стършел“ и Фондация „Чудомир“.

Ще се проведе и 19-то издание на театралния фестивал „Комедийният хит на сезона“. В него ще участват пет спектакъла. Те ще са представени от театрални трупи в София, Силистра, Кърджали и Казанлък, като всички те ще бъдат по Чудомирови творби.

„Програмата на Чудомирови празници по традиция обхваща всички сфери на изкуството, всички категории и възрасти посетители, обърната е и към младите хора, като традиционно в нея са включени редица изяви свързани с деца и учащи.“

Две от големите събития в програмата на празниците са с участието на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“. Те ще представят арт инсталация в градска среда. Тя ще бъде открита на 25 март и творческа работилница, в която по традиция учениците на гимназията правят реплики на Чудомирови творби. Тази година те ще бъдат свързани с изложбата „По Чудомировски“. В нея ще бъдат представени избрани шаржове от творчеството на Чудомир.

Ще има изложба на двама местни карикатуристи – Дечко Николов и Николай Фитков.

В дните на Чудомирови празници ще се състоят седем литературни премиери. Светослав Иванов ще представи „Чудовища и будители“. Гост на Казанлък ще бъде и актрисата Татяна Лолова, която ще представи книгата си „Дневници“. Георги Тошев ще гостува с филм и книга за големия български актьор Наум Шопов. Юлия Пискулийска ще представи „Псевдоним вирус окраска диверсия“.

Една от традиционните прояви в празниците е Училището по каридатура, което ще има своето четвърто издание. Преподаватели в него ще бъдат карикатуристите Дечко Николов и Николай Фитков.
В празниците ще се проведат три музикални събития: Държавна опера – Стара Загора ще гостува с две свои камерни постановки, ще се проведе и рок-концерт.

В „Неделно матине“ ще гостуват пианистката Надежда Цанова, която е родом от Казанлък и Росен Недялов – кларинет.

С Ненчо Балабанов и Мариела Костадинова ще бъдат представени две детски книжки: Ненчо Балабанов ще представи книгата си „Фокуси“, а Мариела Костадинова – „Червените мишки“.

В програмата на 27-те Чудомирови празници са включени и редица традиционни събития за деца. Сред тях са националните конкурси организирани от Детския комплекс – „Присмехулници“ – за литературна хумористична детска творба и „Малките нашенци“ – за весела детска рисунка. Общинска библиотека „Искра“ организира конкурса „Чудонемирчета“ – за изпълнение на хумористична творба.

Всички театрални спектакли и концертни прояви от програмата на Чудомирови празници ще се проведат във Военния клуб в Казанлък.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

 

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София