Август
17 петък

Шести фолклорен фестивал Нестия-Сапарева баня

пт, Август 17, 2018 - нд, Август 19, 2018
Гейзера на Сапарева баня, Сапарева баня

Описание

Шестият фолклорен фестивал Нестия-Сапарева баня ще протече под логото „Край Германея с песни, музика и танци“. Фестивалът няма състезателен характер, но се раздават грамоти и статуетки за най-хубава носия, танци, както и за Мис и Мистър фестивал. Надиграването излиза от пределите на сцената и прелива във всенародно тържество и масов празник. Една от целите е да се изгради приемственост на поколенията и повишаване интереса на младите хора към фолклора, който все повече се засилва.

Програмата включва три концерта с участници от цяла България, но най-вече от Кюстендил, Благоевград, Перник, София, Пазарджик и Плевен. Участие са заявили 450 души от всички жанрове на фолклора – 26 са фолклорните групи, индивидуални изпълнители, дуети, изпълнителни на музикални инструменти, шопски хумор и 13 танцови състава. Събитието ще бъде открито официално с концерт на 17 август от 19.00 часа на Гейзера на Сапарева баня, последвано от народно веселие. На 18 август домакин на фестивала ще бъде курортният комплекс Паничище, където концерт ще има на отритата сцена до църквата. Отново на Гейзера празникът ще приключи с фестивален концерт от 11.00 часа.

Освен шоуто фестивалът има и образователен ефект – запознава хората с българския фолклор, с различията му в отделните области – в песните, танците, костюмите. Организатори на фестивала са Община Сапарева баня, Общински съвет – Сапарева баня, Народно читалище „Просветен лъч“ и Български арт и фолклорен център „Нестия“.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София