Септември
08 Неделя

Първи кулинарен фестивал на Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук - с. Баничан

нд, Септември 08, 2019 - нд, Септември 08, 2019
Читалище “Изгрев” – село Баничан, Гоце Делчев

Описание

Първият кулинарен фестивал в с. Баничан е посветен на прословутия баничански кромид лук и вкусната Огледна баница, която се приготвя с него. Празникът ще се проведе на празника на селото – 8 септември, който хората наричат Малка Богородица.

По време на фестивала ще се проведе конкурс за най-добре приготвена храна с кромид. По това време ще е готов баничанският лук и гостите ще могат да си купят от него.

Читалище “Изгрев” в село Баничан спечели приза на Метро България в конкурса за „Кулинарното наследство на България“ и с паричната награда подготви фестивала. Печелившата рецепта е на „Огледна баница“, която се приготвя по следната рецепта. Нужни са 1 пакет точени кори, 250 г сирене, 7 яйца, 300 г кисело мляко, щипка сода бикарбонат, 125 г краве масло, 3 средни глави баничански кромид лук. Нарязаните глави кромид се задушават с кравето масло. В голяма купа се поставят другите продукти, като 1 яйце остава за замазване на горната кора. В тепсия се редят по две кори и част от сместа, докато свършат корите. На последната кора са маже яйце с малко вода. Пече се на предварително загрята до 200 градуса фурна 40 минути. След изваждане от фурната баницата се задушава, като се завива с кърпа, докато изстине.

Още събития

Може би ще посетите