Април
30 събота

1000 носии на едно място - Разлог

сб, Април 30, 2022 -
Централния площад, Разлог, Разлог

Описание

1000 носии на едно място – Разлог традиционно се провежда на втория ден от Великден в Разлог. Събитието събира повече от хиляда души в народни носии. То разкрива фолклорното богатство и разнообразие на територията на община Разлог. За българската носия знаем, че е един от най-характерните елементи от народната култура. Това е традиционно облекло, което има специфично значение във всекидневните и празнични дейности на българина.

Уникалният празник „1000 носии на едно място“ – Разлог ще се състои на централния площад и цели да покаже богатството на носиите в региона, които се предават от поколение на поколение, пазени грижливо през годините. В домовете на разложани грижливо се съхраняват народни носии със 100-годишна история. Целогодишно тук се и шият нови носии от майсторки, чиято най-голяма радост е да познаят ушита от тях носия на голямото хоро, което се вие на мегдана.
В празника на носиите се включва местното население и гостите на града, като всички задължително са облечени в носии и с радост се хващат на най-пъстрото и дълго хоро.
Ставайки част от фестивала „1000 носии на едно място” човек се пренася в друг свят, където народната носия, музиката, танца властват над всичко.

Традиционно фестивалната програма включва и концерт, в който се изявяват читалищни самодейци, певчески и танцови състави.

Това е едно от най-масовите събития, популяризиращи българските народни носии. Всяка година привлича хиляди гости от страната и чужбина.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати