Септември
28 Пон

18-ти Литературен фестивал „Пловдив чете“

пн, Септември 28, 2020 - нд, Октомври 04, 2020
гр. Пловдив, Пловдив

Описание

В същността си фестивалът е празник на книгата, на който гостуват авторитетни издателства от цялата страна. По време на фестивала центърът на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито, а в къщите на Стария град, в Народната библиотека „Иван Вазов“ и други подходящи места, текат поредици от срещи с български и чуждестранни писатели. Съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на „Пловдив чете“ се излъчва Читател на годината в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години). Естествена професионална тежест на фестивала добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив.

На церемонията за официалното откриване на фестивала в Античния театър на Пловдив Кметът на града връчва традиционния „Орфеев венец“ (изящна пластика-копие на художника Жорж Трак, придружена от парична премия в размер на  5000 лева) за високи постижения в областта на съвременната поезия. Носители на високата награда през годините са поетите Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев и Иван Цанев.

От 2015 година организаторите на „Пловдив чете“ връчват и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

„Пловдив чете“ се провежда ежегодно в началото на месец юни. Доскоро три пловдивски издателства – „Жанет 45“, „Хермес“ и „Летера“ – се редуваха като домакини на събитието. От 2015-та година ежегоден домакин е „Жанет 45“.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София