Декември
14 събота

33-ти Новогодишен музикален фестивал (Рождественски фестивал)– НДК, София

сб, Декември 14, 2019 - ср, Януари 01, 2020
Национален дворец на културата, София, София

Описание

Новогодишен музикален фестивал – НМФ е обичан и очакван от столичната публика. „Рождественският фестивал“ е неодменна част от празничното настроение в навечерието на Коледа и Нова година. НМФ се ражда по образ и подобие на едни от най-добрите фестивали в Европа – знание донесено от големия Емил Чакъров – ученик на Херберт фон Караян и Мишел Глоц – един от най-известните продуценти на класическа музика в света.

Национален дворец на културата съхранява традициите на Новогодишен музикален фестивал повече от 30 години. Фестивалът обхваща всички музикални жанрове и изпълнителски формати като включва предимно класика, фолклор, млади и много прочути изпълнители, опера, симфония, оратория, детски, камерни, хорови концерти, джаз, филми за опера. Изданията обхващат  периода декември – 1 януари /по традиция, в първи ден на новата година се провежда Празничният новогодишен концерт/ и в тях участват музиканти от цял свят.

Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК ще предложи на вярната си публика 23 събития. В програмата му са включени класически и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, оперни изпълнения, концерти на деца, дори изложба, която от 14 декември ще посреща посетителите на ежедневния вход на НДК – вход А4. Изложбата представя 33 вълнуващи мига от 33-те години на Новогодишния музикален фестивал, с които организаторите отдават почит на времето, ценностите и традициите, които фестивалът носи, както и на срещата на поколенията на сцените на фестивала през годините.

„Важно е фестивали като Новогодишния да се случват, защото по един или друг начин те взимат най-доброто от епохата, в която са създадени, надграждат го и го пренасят във времето. За нас като ръководство на НДК е ключово да съумеем да съхраним тази фестивална култура. Предизвикателството ни днес е как да адаптираме фестивала, така че той да бъде устойчив на днешното време и очакванията на публиката. Ние се опитваме да бъдем част от тази промяна без да нарушаваме традициите и устоите на изкуството“. Това каза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. Той присъства заедно с изпълнителния директор на НДК Ангел Митев на пресконференция в Литературен клуб „Перото”, на която организаторите разказаха интересни подробности за акцентите на фестивала.

33-ото издание ще бъде открито на 15 декември с концерт на Камерен оркестър на Театър Ла Скала – Милано – формация, популярна с многобройните си турнета на всички континенти. В зала 1 на НДК ще звучат популярни творби от италиански композитори под заглавие „Италия – музиката е любов“. Концертът ще бъде открит с популярната Трета сюита от Антични танци и ария от Оторино Респиги. Ще чуем още  много популярната Трета Соната „а куатро” на Джоакино Росини. Марко Енрико Босси, известен за времето си органист, композитор и педагог също е сред композиторите, чийто произведения ще чуем на 15 декември. Финалната пиеса от програмата на концерта е от съвременния композитор Емануеле Педрани. Той е известен контрабасист, в момента член на състава на оркестъра на Миланската скала, женен за българка – флейтистката Десислава Петева. На 15 декември публиката ще стане част от завладяващо музикално изживяване поднесено с италиански финес и много специално отношение към България.

На 17 декември на сцената на зала 1 ще видим звезди от световна величина – солистите на Щатсбалет Берлин примабалерината Яна Саленко и нейния партньор Мариан Валтер в балетния спектакъл „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Хореографията и режисурата са на Аршак Гарумян, също гост от Щатсбалет Берлин. Яна Саленко е сред най-високо ценените прими на международната балетна сцена и е постоянен гост-солист в Кралската опера „Ковънт Гардън“ – Лондон и Мариинският театър – Санкт Петергург. В спектакъла участва също международната балетна трупа на Държавна опера Стара Загора.

Друг изключителен акцент от платинената селекция на НМФ е в самото навечерие на Коледа, подходящ за незабравим коледен подарък – на 21 декември в зала 1 на НДК заедно с БНР ще бъде реализирано концертното изпълнение на операта от Чайковски „Евгений Онегин”. В ролята на Татяна ще влезе голямата дама на оперната сцена – сопраното Красимира Стоянова. Тя ще излезе на сцената редом с талантливите си колеги: Атанас Младенов, баритон в партията на Евгений Онегин; Михаил Михайлов, тенор – Ленский; Виолета Радомирска, мецосопран – Олга; Петър Найденов, бас – Гремин. Концертът е с участието на Симфоничния оркестър и хор на БНР с диригент Павел Балев.

„Вдъхновени от зимата“ е темата на Празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година – 1 януари от 18:30 часа в зала 1 на НДК. Тази година програмата е доста различна с много нови произведения, които ще бъдат изпълнени за първи път – „Зимното момиче“ на Едвард Григ, валсовете „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел и „Снежинки” от Жак Офенбах, Романс от „Виелицата” на Свиридов“, сподели Маестро Табаков. Солисти на вечерта ще бъдат младите 28-годишни музиканти с успешна кариера на престижните концертни подиуми извън България – цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни „Цигански напеви” от Сарасате и виолончелистът Михаил Петров, който ще чуем с „Унгарска рапсодия” на Попер.

33-ото издание на Новогодишния музикален фестивал ще отдаде заслужена почит на оперния певец Николай Гяуров. Тази година се отбелязват 90 години от неговото рождение и НДК подготвя серия тематични събития. На 16 декември ви очаква среща-разговор и дискусия с водещ музиковедът Екатерина Дочева с участието на интересни личности и музиканти работили с певеца. На 16, 21 и 22 декември в кино „Люмиер Лидл“ почитателите на Гяуров могат да чуят и видят видео-записи с концертни изпълнения на именития певец от сцената на зала 1 на НДК.

През 2019 година се отбелязват и 30 години от смъртта на диригента Херберт фон Караян. Фестивалът ще предложи на своята публика прожекция в кино „Люмиер Лидл“ на Първа симфония от Брамс – запис „на живо“ от зала 1 на НДК от гостуването на Караян с Виенската филхармония през 1983 година.

Най-малките също ще могат да станат част от 33-ото издание на Новогодишен музикален фестивал с тематичната програма за деца, която включва Коледен концерт на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова /19 декември, кино „Люмиер Лидл“/, спектакъл на балетен и танцов театър „Коломбина“ – „Пътешествието на Коломбина“ /20 декември, кино „Люмиер Лидл“/, образователния модул „Деца свирят за деца“ с изпълнения на ученици от НМУ „Л. Пипков“ /20 декември/ и „Новогодишен концерт за квартет“ – матине за деца и възрастни /28 декември, кино „Люмиер Лидл“/ с участието на КласикАрт квартет, пианистката Виктория Василенко и талантливата ученичка от НМУ „Л. Пипков“ Сара Чакърова, която свири на ударни инструменти.

Тазгодишното издание на Фестивала предлага специално подбрани специални концерти за изискан музикален вкус. На 14 декември ще можете да се насладите на хоров концерт, който ще отбележи 25 години от създаването на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева. На 16 декември пък е клавирният рецитал на Антонина Бонева „Баладите на Фредерик Шопен по стиховете на Адам Мицкевич”. В концерта ще участва и талантливият ученик на Антонина Бонева – Теодор Пазов. Друго младо дарование – Фидоси Керчев ще изнесе клавирен рецитал „Имена от бъдещето” в зала 9 на 20 декември.  Джаз концерт предстои на 18 декември в кино „Люмиер Лидл“ – Живко Петров ще представи най-новия си албум „Ten“. Специално събитие ще е и мултимедийният концерт по идея и музика на Петър Дундаков – „Песента на ветровете“ на 23 декември от 19:00 часа в театър „Азарян“. „Песента на ветровете” е цикъл от пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, вдъхновени от метафората на „вятъра”. Спектакълът обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, narrative music (музика, която разказва история) – театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Май 10, 2024
Пловдив