Октомври
06 петък

CineLibri- „Метаморфози“ 6-29 октомври 2023

пт, Октомври 06, 2023 - нд, Октомври 29, 2023

Описание

Международния кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се проведе от 6-ти до 29-ти октомври 2023 под мотото „Метаморфози“. Фестивалът ще се проведе в София в шест други града  – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Програмата на CineLibri включва над 60 заглавия, които обещават да ви завладеят.

Официалният старт на CineLibri в София ще бъде на 6-ти октомври, от 19:00 часа в Зала 1 на НДК.  В тази празнична вечер ще бъде българската премиера на научно-фантастичния сюрреалистичен романс „Клети създания“. Режисьор на филма е Йоргос Лантимос, удостоен с награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция.

На 8-ми октомври от 19:00 часа в кино „Люмиер“ ще се състои световната премиера на документалния филм „Ваймар Експрес“. Този поразителен документален филм е посветен на Европейския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун и Робер Бразийяк. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия: „Запази надежда“, или вечер, посветена на борбата с рака на гърдата в сътрудничество с МБАЛ „Надежда“.

На 10-ти октомври CineLibri има удоволствието да посрещне двама специални гости – изтъкнатия продуцент и сценарист Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи. Майк Дауни е уважаван филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател, председател на Европейската филмова академия и носител на отличието „Офицер на Ордена на Британската империя“, ще представи своя завладяващ литературен дебют – приключенската мистерия „Златото на Истрия“. Събитието ще се състои в Аула НАТФИЗ от 19:00 часа и е със свободен достъп.

По същото време в Дома на киното започва прожекцията на „Възходът и падението на другаря Зило“ (2022) в присъствието на режисьора Фатмир Кочи. Филмът е изкусна черна комедия, адаптация по романа на албанския майстор на сатирата Дритеро Аголи.  След прожекцията, зрителите ще имат възможност да задават въпроси и да вземат автограф от режисьора Фатмир Кочи и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на филма.

Тече регистрация за образователните събития от програмата на фестивала, които ще се проведат на 22-ри и 28-ми октомври в Casa Libri в столицата. Проф. Христо Кафтанджиев ще сподели с аудиторията някои семиотични аспекти на трансформацията на литературните текстове във филмови сценарии, а Христо Христозов ще разгледа актуалните тенденции в артмениджмънта и киноразпространението. До края на октомври, по повод на фестивала, ще има и литературна промоция на над 150 заглавия на уебстраницата на издателство „Колибри“. Тези книги могат да бъдат закупени с 30% отстъпка.

CineLibri 2023 ще се проведе между 6-ти и 29-ти октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център“, и Национален фонд „Култура“.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати