Октомври
14 петък

Фестивал „Кажи сирене! Балканско сирене“ в гр. Троян, 14 - 15 октомври 2022

пт, Октомври 14, 2022 - сб, Октомври 15, 2022

Описание

Двудневният фестивал се организира по международен проект: „Кажи сирене! Балканско сирене “ от неправителствената организация Сдружение „Местна инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин“. Събитието ще се проведе на 14 и 15 октомври 2022 г. в град Троян с участието на местни инициативни групи от българска страна и техните партньори от Румъния, Гърция и Молдова.

Международният проект: „Кажи сирене! Балканско сирене“ има за цел да изследва и документира балканските сирена, като се фокусира върху традиционното производство на млечни продукти в регионите от проекта, да създава кулинарни маршрути и да популяризира малки семейни ферми, които са съхранили уникални технологии за производство и стари фамилни рецепти.

Страните от Балканите имат традиции в производството на сирене, става ясно от основната идея, провокирала разработването на проекта. Местните продукти, които се произвеждет от малки мандри и лични стопанства, варират от обикновено, саламурено, меко, полутвърдо до деликатесни сирена. Те са уникални, редки и типични за отделните региони. Нараичат ги скритото съкровище на Балканите, заради което могат да се обединят под единен бранд, и без да губят националната си идентичност да осигурят достойни доходи на фермерите в региона.

Разликата между традиционните местни и промишлените сирена е именно в локалните микроорганизми, чрез които става ферментацията, което придава и специфичния вкус на различните млечни продукти. Точно тези уникални бактерии и технологии, запазени от векове, придават специалния „балкански вкус“, който ги различава от индустриалното производство и превръща в специфичен бранд по проекта: „Кажи сирене! Балканско сирене”.

Фестивалът в Троян има за цел да популяризира  и презентира балканските сирена на местните производителите от България. Откриването е на 14 октомври 2022 г. в 13.30 часа на централния площад „Възраждане“ в Троян.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите