Август
12 Неделя

I-ви национален фолклорен събор край теснолинейката

нд, Август 12, 2018 - нд, Август 12, 2018
гара Аврамово

Описание

На 12 декември 1937 година, в непристъпните Родопи и Рила за първи път пропищява свирката на влак. Въвежда се във временна експлоатация теснопътната жп линия от Пазарджик до Якоруда. На най-високата точка по трасето – Аврамовата седловина, е открита железопътната станция Аврамови колиби, разположена на кота 1267 метра. С надморската си височина тя е най-високата жп гара в България и на Балканския полуостров. През 1983 година гарата е преименувана на Аврамово.

През 2018 г. ГС „За теснолинейката” реши да постави основите на нова традиция – създаването на Национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката. За доброто настроение на всички гости ще се погрижат 20 колектива и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор от цялата страна, които ще участват за каузата за опазване и популяризиране теснолинейката! Идеята е да се привлече за пореден път интересът на хора към теснолинейката, да се запознаят с над 100-годишната й история и да прекарат  един прекрасен ден между Родопите и Рила. Инициатива ще сближи младото поколение с народната култура и фолклора.

Гражданско сдружение „За теснолинейката”е сформирано навръх 100-годишнината от раждането на идеята за построяване на теснолинейката Септември – Добринище през 2016 година. В него членуват хора с различни професия и възраст, но с една обща кауза – заедно да опазват, популяризират и развиват най-високата жп линия на Балканите като местна необходимост и национално богатство.

Със своята вековна история Родопската теснолинейка, свързваща етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония, е изиграла важна роля в развитието на чепинския, разложкия и гоцеделчевския край. Тя е символ на традициите, българския дух и националната ни идентичност.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати