Февруари
22 събота

II Карнавал Цурки в с.Асеново

сб, Февруари 22, 2020 - сб, Февруари 22, 2020
НЧ “Петър Парчевич – 1927” – Асеново, Никопол

Описание

Карнавалът “Цурки в Асеново” е събитие, на което се представят традиционни народни игри и обичаи с маски, който популяризира съхранените традиции на маскарадните игри и части от българската фолклорна традиция. В конкурсната програма отличават най-добре представилите се участници в следните категории: „Най-малък участник“, „Най-добре представен женски образ“, „Най-добре представен мъжки образ“, „Най-оригинален костюм“, „Най-автентичен костюм“, „Душата на карнавала“ /най-весел участник/ и „Най-добра групова идея“. Участниците ще бъдат отличени по следните критерии: представяне на моменти от маскарадна традиция; поддържане и предаване на местна културна специфика; поддържане на местна традиция при маската и облеклото; артистичност на изпълнението…

Част от традициите на банатските българи е обичаят “Фършанги”, на който по време на Заговезни се организирали посещения по домовете от така наречените “цурки” – маскирани хора (най-често мъже, преоблечени като жени и обратното. Почти винаги е имало и човек, маскиран като животно – най-често мечка). На децата се казвало, че те прибират блажното, за да започне великденският пост. Маскарадните веселия имали за цел и изпращането на зимата и символичното приветствие на пролетта.

Второто издание на карнавала „Цурки в Асеново“ ще се проведе на 22 февруари. То е организирано от НЧ “Петър Парчевич – 1927” – Асеново, Община Никопол и Кметство Асеново.

По време на дните на Фършанги, в Асеново по традиция са обикаляли маскирани хора и символично са „прибирали“ блажнината, за да започне Великденският пост, тези герои са наричани „Цурки“. В началото на пости обличали жените в мъжки дрехи, а мъжете в женски, казвали им „цурки“, минавали по къщите да плашат децата, а бабите криели кълбасите и пушеното месо и казвали на малчуганите „айде цурките взеха кълбасите и месото, няма да се яде блажно до Великден.

За втора година читалището организира този зимен празник, на който са поканени всички, които обичат традициите. От 10.00 часа пред читалището започва карнавалът. Ще има вкусни изненади, ще присъствате и на стария обичай „бърборене“.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите