Август
10 събота

II Национален фолклорен събор край теснолинейката

сб, Август 10, 2019 - нд, Август 11, 2019
гара Аврамово, Септември

Описание

Вторият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни” се организира край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово. Между Родопа и Рила ще се вият хора и ще хапнете вкусна скара сред природата на най-високата точка, достигната от железница на Балканския полуостров!
И тази година ще бъде съобразен с разписанието на влаковете по теснолинейката. Началото ще бъде на обяд, след като пристигнат влакове „Родопи” и „Вихрен”. Новото тази година е вечерния празничен концерт под звездите, в компанията на греяно вино и голям лагерен огън за онези, които решат да останат през цялата вечер. На следващия ден изявите на участниците започват от обяд и финалът е празничен концерт до 16:00 ч., за да могат гостите да използват редовния влак „Родопи” и да достигнат до края на деня и до най-далечната точка на страната. Освен музикалните изяви, има множество изненади и интересни занимания за малки и големи, които ще съпътстват основната програма на събитието.

Може да се нощува в Юндола (7 км от събора), Якоруда (15 км от събора) и Велинград (30 км от събора), както и на палатка – около гарата – без такса! За предпочитане е пътуването с автомобил, защото въпреки осигурените от БДЖ допълнителни вагони, е възможно влаковете да не поберат всички желаещи. Пътуване с теснолинейката е възможно и през цялата година.
Програмата е съобразена с разписанието на теснолинейката, но влакчето е с ограничен капацитет, който миналата година се оказа крайно недостатъчен, предвид броя на гостите на събитието, който надхвърли 1500 души.

Целта на фестивала е опазване, популяризиране и развиване на теснолинейката като местна необходимост и национално културно богатство. Събитието се организира от нашето Гражданско сдружение „За теснолинейката”, със съдействието и подкрепата на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура”, Община Велинград и Община Якоруда. ГС „За теснолинейката” е организация с нестопанска цел в обществена полза поради което събитието се организира безвъзмездно на доброволни начала.

Край теснолинейката край гара Аврамово се срещат Родопа и Рила, водили са се кървави битки за Освобождението на Родопите и Пиринска Македония, където до Съединението минава държавната граница, където днес се събират областите Пазарджик и Благоевград, където се намира най-високата жп линия на Балканите.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София