Януари
31 Неделя

III Карнавал Цурки в с. Асеново

нд, Януари 31, 2021 -
НЧ „Петър Парчевич – 1927“ – Асеново, Никопол

Описание

Карнавалът „Цурки в Асеново“ е събитие, на което се представят традиционни народни игри и обичаи с маски, който популяризира съхранените традиции на маскарадните игри и части от българската фолклорна традиция. В конкурсната програма отличават най-добре представилите се участници в следните категории: „Най-малък участник“, „Най-добре представен женски образ“, „Най-добре представен мъжки образ“, „Най-оригинален костюм“, „Най-автентичен костюм“, „Душата на карнавала“ /най-весел участник/ и „Най-добра групова идея“. Участниците ще бъдат отличени по следните критерии: представяне на моменти от маскарадна традиция; поддържане и предаване на местна културна специфика; поддържане на местна традиция при маската и облеклото; артистичност на изпълнението…

Част от традициите на банатските българи е обичаят „Фършанги“, на който по време на Заговезни се организирали посещения по домовете от така наречените „цурки“ – маскирани хора (най-често мъже, преоблечени като жени и обратното. Почти винаги е имало и човек, маскиран като животно – най-често мечка). На децата се казвало, че те прибират блажното, за да започне великденският пост. Маскарадните веселия имали за цел и изпращането на зимата и символичното приветствие на пролетта.

По време на дните на Фършанги, в Асеново по традиция са обикаляли маскирани хора и символично са „прибирали“ блажнината, за да започне Великденският пост, тези герои са наричани „Цурки“. В началото на пости обличали жените в мъжки дрехи, а мъжете в женски, казвали им „цурки“, минавали по къщите да плашат децата, а бабите криели кълбасите и пушеното месо и казвали на малчуганите „айде цурките взеха кълбасите и месото, няма да се яде блажно до Великден“.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите