Февруари
09 събота

III Национален кукерски фестивал „На гости у Шопско“, Елин Пелин

сб, Февруари 09, 2019 - сб, Февруари 09, 2019
площад "Независимост", Елин Пелин, Община Елин Пелин

Описание

На площад „Независимост“ в град Елин Пелин ще се проведе III-ти Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна. Множество със няколкостотин участници се очакват на маскарадния празник.

Целта на фестивала е да представи многообразието на маскарадната традиция, свързана с кукерството, да популяризира маскарадните игри от различните фолклорни области и да съдейства за поддържането и предаването на традицията от поколение на поколение.
Наградите на фестивала се разпределят в няколко категории – отличия за „Най-добро цялостно представяне“, първа, втора и трета награда за „Най-сполучливо пресъздадена обредна традиция“ и награда за най-възрастен и най-млад участник в маскарада.

Фестивалът на маскарадните игри „На гости у Шопско“ е национален, с конкурсен характер и в него участват маскарадни групи от цялата страна.  Фестивалът се организира от Община Елин Пелин, със съдействието на читалищата от Община Елин Пелин и медийната подкрепа на телевизия СКАТ.

Обичаят Кукерство по българските земи води началото си от преди повече от 8000 г., а при траките се празнува по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на тяхната Нова година по време на “Сирни Заговезни” или така наречената земеделска нова година, свързана със заораването на нивите. Кукерството празнува отминаването на зимното мъртвило и настъпването на лятното плодородие. В различните краища на България кукерите излизат по различно време – на Васильовден, на Песипонеделник след Сирни Заговезни, през месец март. Имат и различни имена: бабугери, песяци, мечкари, старци, сирвискари, кукове. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

В България човек има какво да види през всяко време на годината. Зимата, която уж сковава всичко при нас не не никак скучна. Коледари, сурвакари, а след тях и кукери сякаш внасят обновление в живота ни. Атмосферата при шествията на кукерите е особена. Звънът на чановете сякаш пробужда някакава първична сила, която помага на тялото да се освободи от негативната енергия натрупвана дълго време.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите