Ноември
15 Неделя

International Portrait Film Festival

нд, Ноември 15, 2020 - ср, Ноември 25, 2020
София, Пловдив и Варна

Описание

Под надслова „В дълбочините на контурите“ International Portrait Film Festival (IPFF) ще реализира своето първо издание в света на кинофестивалите.

IPFF е фестивал-хибрид, не само в съчетаването на киното като изкуство, киното като академично поле, киното като преживяване, но и в самия начин, по който ще се проведе: на живо и онлайн. Фестивалът е посветен на алтернативното късометражно кино с философия „портретът като призма“, през която можем да гледаме кино творбите, тяхното послание, сърцевината им, най-важното, най-вдъхновяващото, най-страшното или най-светлото; да се вглеждаме във видимото, но да отиваме отвъд, разкривайки потенциала на филмовия портрет да въздейства и трансформира.

IPFF поставя портрета и като нов и различен начин за категоризиране на филмите. Не по логиката на разделението художествени-документални или тази на утвърдените жанрови класификации, а според портрета в центъра на филма – обектът на изследване, главният герой, абстрактната идея, душата.

София, Пловдив и Варна са градовете, в които ще се случи първото издание на фестивала.

Официалната селекция на IPFF е програма от къси филми от всички континенти. Представени и отличени ще бъдат филми във всяка от фестивалните категории: филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет и портрет в движение. Специален акцент на фестивала ще бъде поставен с изненадващ Филм-Посвещение, портрет на личност с принос за положителните еволюции на човечеството. Част от съпътстващата програма, на първото издание на IPFF, ще бъде и отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми.

Онлайн прожекции в платформата за фестивално кино www.cinenso.com могат бъдат гледани между 17 и 25 ноември.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите