Юни
16 събота

IX Фолклорен фестивал „Хоро край поморийския бряг” 2018

сб, Юни 16, 2018 - нд, Юни 17, 2018
пл. "Св. св. Кирил и Методий" в Поморие, Поморие

Описание

За девета поредна година се проведе Фестивалът на клубовете за народни танци „Хоро край поморийския бряг“. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета Иван Алексиев и събира стотици ценители на българския фолклор.

Основната цел на фестивала „Хоро край поморийския бряг” е представяне красотата, богатството и уникалността на българския танцов фолклор. Фестивалът няма състезателен характер. Всички клубове играят едновременно, всеки в свое хоро. За участието всеки клуб получава грамота и DVD със запис от фестивала и от семинара. През 2018 г. участниците са от 35 клуба от цялата страна, като 9 от тях се заловиха на хорото за първи път. Специален участник е Ансамбълът за автентичен фолклор към НЧ „Дочо Михайлов 1906“ – село Бабук, община Силистра, който представи старинни традиционни хора от Добруджа.

Участниците имат възможност да покажат своите танцови умения, да намерят приятели от различни танцови клубове, да се потопят в магията, наречена български фолклор. И не на последно място – да опознаят древния и съвременен град Поморие, където различните клубове се събират в приятелска атмосфера, да представят своите любими хора, да научат нови такива и да покажат на гражданите и гостите на града това, което ги прави оригинални и неповторими.

Фестивалът започва с дефиле, което извежда участниците до мястото, където се извиват хората – пл. „Св. св. Кирил и Методий“. На следващия ден хороигралците участват в Семинар за разучаване на добруджански хора, под ръководството на преподавателите от ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора