Община Поморие, СНЦ Танцов клуб „Чайка”

IX Фолклорен фестивал „Хоро край поморийския бряг” 2018

За девета поредна година се проведе Фестивалът на клубовете за народни танци „Хоро край поморийския бряг“. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета Иван Алексиев и събира стотици ценители на българския фолклор.

Основната цел на фестивала „Хоро край поморийския бряг” е представяне красотата, богатството и уникалността на българския танцов фолклор. Фестивалът няма състезателен характер. Всички клубове играят едновременно, всеки в свое хоро. За участието всеки клуб получава грамота и DVD със запис от фестивала и от семинара. През 2018 г. участниците са от 35 клуба от цялата страна, като 9 от тях се заловиха на хорото за първи път. Специален участник е Ансамбълът за автентичен фолклор към НЧ „Дочо Михайлов 1906“ – село Бабук, община Силистра, който представи старинни традиционни хора от Добруджа.

Участниците имат възможност да покажат своите танцови умения, да намерят приятели от различни танцови клубове, да се потопят в магията, наречена български фолклор. И не на последно място – да опознаят древния и съвременен град Поморие, където различните клубове се събират в приятелска атмосфера, да представят своите любими хора, да научат нови такива и да покажат на гражданите и гостите на града това, което ги прави оригинални и неповторими.

Фестивалът започва с дефиле, което извежда участниците до мястото, където се извиват хората – пл. „Св. св. Кирил и Методий“. На следващия ден хороигралците участват в Семинар за разучаване на добруджански хора, под ръководството на преподавателите от ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров.

Подобни събития
Разгледайте