Май
16 събота

Kарнавал Габровo 2020 - Между изтока и запада

сб, Май 16, 2020 - сб, Май 16, 2020
център Габрово, Габрово

Описание

Карнавалът в Габрово ще се проведе, но малко по-различен. Украсете терасите и себе си, усилете звука, участвайте в конкурса ни с големи награди.
Карнавалното студио ще започне в 19.00 часа. Водещи са Мишо Дюзев и Иво Райчев, а в стрийминга ще се включат дует EXPOSE, рапърът Играта, шоуменът Боби Ваклинов, страхотната Албена Михова, музикантите от Сол Бемол, Теди Кацарова и други. Ще ни поздравят и карнавалистите от побратимения на Габрово белгийски град Аалст, които всяка година участват в шествието.

Карнавалът се провежда от края на XIX век, когато се прави в събота преди Сирни заговезни. Тогава получава името Олелийня. През 1920-те години в Габрово се провеждат и маскени балове. Тези две събития са предшественика на днешния карнавал на хумора, провеждащ се по централните улици на Габрово.

Всяка година в карнавалното шествие се включват хиляди участници от България и чужбина. Традиционно в шествието се включват и представители на побратимения на Габрово белгийски град Аалст. На няколко места по трасето са разположени коментаторски пунктове, от където зрителите получават повече информация за преминаващите в момента участници. Карнавалът завършва с традиционно отрязване на опашката на котка с огромна ножица от кмета на Габрово. Всяка година се правят големи макети на актуални личности и герои от карнавална работилница, включваща четирима художници, двама заварчици и четирима приложници. Мотото на Карнавал Габрово 2019 ще бъде „Маски горе“. По традиция мотото беше обявено на 11 ноември в 11:11 ч.

През фестивалната седмица се провеждат изложби, открити сцени. Провежда се и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дом на хумора и сатирата. По време на фестивалната седмица скулптурата на Рачо Ковача се облича с народна носия. Вечерта след карнавалното шествие в Габрово се провежда „Нощ на музеите“.

Първото карнавално шествие в този си вид е от 1965 г. Провеждането му е преустановено от 1990 до 1997 г. То е подновено през 1998 г. От 2000 г. Габрово е член на Фондацията на европейските карнавални градове. Всяка година карнавалът има свое мото.

Шествието започва официално в центъра на града и  карнавалното веселие и шествие по централните улици. Парадът ще върне спомени за емблематични личности и прочути зевзеци от миналото.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора