Май
16 четвъртък

Карнавал Габрово

чт, Май 16, 2024 - нд, Май 19, 2024
Габрово, Габрово

Описание

Дните на хумора и сатирата в Габрово ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се, КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ с тазгодишно мото Make КАРНАВАЛ not war. Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора.

Дните на хумора и сатирата в Габрово ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и, разбира се, КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ с тазгодишно мото „Make КАРНАВАЛ not war“. Четири дни, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора. За доброто настроение и за да са пълни впечатленията на хилядите посетители, дошли в дните около и за Карнавала, от близо и далеч всички културни институти в града са подготвили различни инициативи, които да предложат за всеки интерес по нещо.

Програмата започва на 16-ти май със събитиен акцент в Музей „Дом на хумора и сатирата“. За почитателите на книгите, регионалната библиотека е подготвила среща с писателя Христо Стоянов и представяне на сборника „Разкази всякакви“.

Комплимент за всички желаещи да разгледат културното богатство на Габрово, е Денят на отворените врати във всички културни институти на 17-ти май, а поводът е празникът на града.
С интерес ще проследим какво ще нарисуват децата на Габрово в традиционната инициатива „Нарисувай Габрово“. През целия ден за тях има подготвени Арт занимания на различни локации в града, чрез които екипите на културните институти целят да възпитават карнавална култура у най-малките посетители. Две традиционни благотворителни инициативи са планирани в същия ден – по обед може да се включите в кулинарен благотворителен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, чиято кауза е подкрепа на талантливи деца, а вечерта Ротари клуб – Габрово кани на Маскен бал на тема „Двадесет и четвърта високосна да направим доброносна“. Музика ще звучи на централната градска улица с обеден концерт от Оркестър Габрово. А вечерта площад Възраждане ще се превърне в сцена за златния глас на България – Васил Петров, който ще ни пренесе на магическо музикално пътешвствие „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани). Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

Карнавалният ден 18-ти май ще започне с внимание върху нейно величество котката и национално карнавал – ревю на котки на името на Розмари Казасова. Очакваме и децата от всички детски градини да се включат в Карнавалната уличка на чудесата и да направят запомняща детска олелийня. Карнавалните образи ще може да запечатате с помощта на двама карикатуристи, приятели на „Дом на хумора и сатирата“ и Габрово, които ще рисуват в градинката на Глинените гърнета, а преди карнавалното шествие – в парка с мечето. А то, карнавалното шествие, ще ви представи близо 80 карнавални картини и 25 макета, което означава много настроение, смях, красота, цветове и разбира се размисъл по темата „Make КАРНАВАЛ not war“. Карнавалният ден заслужава и впечатляващ концерт, какъвто ще направят и тазгодишните изпълнители.
Откриваме с проекта FolkustiX на Румънеца, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Надяваме се габровци и гостите да имат достатъчно сили и за следващия ден, в който се очертава следкарнавална гюрултия по етърски в РЕМО „Етър“, още забавления за деца и един финал с носителите на 4 награди на БГ Радио, явлението в българската музика – група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Цялата програма може да видите на Карнавал Габрово | Програма 2024 (gabrovo.bg)

А за всичко около събитията следете на:
Карнавал Габрово: http://www.carnival.gabrovo.bg
Фейсбук страница: https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/

Галерия

Още събития

Може би ще посетите