Май
21 събота

„КОТ ДОДИ, ГАТ/Д ДОДИ“ е темата на Карнавал Габрово 2022

сб, Май 21, 2022 - сб, Май 21, 2022
Габрово, Габрово

Описание

Темата е обявена от кмета на Габрово Таня Христова, която завъртя пясъчния часовник и даде старт на петото годишно време – карнавалното. То се характеризира с добро настроение, слънце в душата и добри идеи, започва от 11.11 и завършва с провеждането на карнавала.

Няма писмени доказателства и публикации кога точно се е провел първият масов габровски карнавал, но и няма габровец, който да не знае, че всичко започва още през 19-ти век, с едно шумно, весело шествие на маскирани хора, известно ни като Олелийня.  Точно в събота срещу Сирни Заговезни, габровци си устройвали най-големия за годината традиционен събор, на който се отърсвали от ежедневните грижи, за да погледнат на света с нови очи.

   

Габровският карнавал има свое мото всяка година, а от по-новите времена и лого и статуетка.

Както всички знаят-котката е символ на Габрово и както повелява традицията, тя официално среща ножицата всяка година по карнавално време. Да отрежеш опашката на котката е голяма чест, която габровските кметове през годините са отстъпвали на редица заслужили го-актьори, посланици и високи люде.

   

Рачо Ковача е митичният основател на Габрово, а паметникът му в реката е сред емблематичните в града и доказателство за пректичността на хората, които така спестили малко място. Разбира се и той има място в Карнавала. В последните години в началото на месец май осъмва с нови дрехи и декори в духа на избраната тема.

Мини Карнавал се провежда вече повече от 15 години. Награждават се най-хубавите и оригинални костюми на децата, провеждат се шествия, надпявания, надигравания, надсвирвания и какво ли още не. А в голямото Карнавално шествие има специално място за всички принцеси, вещици, полицаи и всякакви други герои.

    

На габровските карнавали винаги е имало много гости-от Русия, Белгия, Швейцария, Украйна, Северна Македония и целия свят. Хуморът е общ език всички го разбират, че дори откриват и нещо за себе си и от себе си в карнавалните шеги.

А темите на Карнавала са различни всяка година, но все пак има такива, които често са обект на шеги – кризата, тунелът под Шипка, Кмета, политиците ни,и още – демографски сривове, всякакви земетръси, катаклизми и недоразумения. Така всяка година е шарено и весело за всички.