Институт Сервантес и Джаз Плюс

¡Olé! Festival 2018

201807Нед
/10
24Сря
/10
Дом на киното, Sofia Live Club (карта)
ВХОД
БИЛЕТИ

Институт Сервантес и Джаз Плюс-концерти организират III Olé Festival за нова музика от Испания и Латинска Америка.
Както в предишните две успешни издания, фестивалът доближава българската публика до най-новите предложения от панорамата на испано-музиката: от фламенкото и джаза до психеделичния рок. Ключово за фестивала е, че предлага високо музикално качество.
Има и съпътстваща кинопрограма с 4 филма, в които акцентът е върху музиката и танца.

Програма
– AНТОНИО СЕРАНО & АНТОНИО САНЧЕС: 11 октомври, 20:00ч.
Фламенко джаз. В памет на Пако де Лусия.
Незабравим спектакъл в памет на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия, представен от Антонио Серано (хармоника) и Антонио Санчес (китара) – най-изявените музиканти от неговия последeн септет. С големия китарист ги свързват години споделен опит, много музика и преживявания.
Концертът в София ще представи емблематични теми, свирени приживе с Пако де Лусия, както и композиции, вдъхновени от личността на гениалния китарист и свързани с документалния филм „Пако де Лусия: търсенето“, реж. Франсиско Санчес (Награда „Гоя“ за най-добър документален филм 2015). Филмът е включен в съпътстващата програма на Olé Festival!

МАРИЯ ТОРО: 18 oктомври, 20:00ч.
Флейтистката Мария Торо композира музиката си, като я съчетава с елементи от държавата, в която твори. В последните пет години изнася концерти в Испания, Швейцария, САЩ и Бразилия, държави в които живее.
В София тя ще представи първия си албум „A Contraluz“ (2014), композиран в Швейцария, звучал в различни европейски градове и записан в Ню Йорк (2017). В Бразилия, докато представя първия си диск композира втория си албум “Araras” (2018).
Тръгвайки от фламенкото и израствайки в джаза, Мария Торо чертае пътя на своя собствен музикален език. Постоянните й пътувания й позволяват да се вдъхновява от музиканти в различни точки по света. Независимо дали свири с големи европейски музиканти или е на джаз-сцената в Ню Йорк или Бразилия, за проектите й е характерно едно – неподправената флейта на Торо. Много музикална, разпознаваема още от първата изсвирена нота, Мария Торо успява да съчетае таланта си да композира с изключителни аранжименти и качествен музикален продукт. Независимо с кого излиза на сцената, тя носи своя почерк и за нея изцяло важи – музиката не познава граници.

QUENTIN GAS & LOS ZÍNGAROS: 24 октомври, 20:00ч.
Quentin Gas & Los Zíngaros са психеделик рок група от Севиля. Канят ни на едно пътуване през юга и неговото величие, на една разходка из сухите южни испански земи, в полет през многоцветните небеса на психеделията. Критиката определя албума им „Caravana“ като едно от най-интересните музикални предложения на годината, предназначено за широката публика. Рокаджиите от Севиля обещават едно силно преживяване с техния психеделичен фламенко рок и ни приканват да полетим във времето.

ФИЛМОВА ПРОГРАМА в Дом на киното
– ПАКО ДЕ ЛУСИЯ: ТЪРСЕНЕТО (Испания, 2014). 95′. Франсиско Санчес Варела
Неделя, 7 октомври, 17.00ч.
„НО“ – ЕДИН ФЛАМЕНКО РАЗКАЗ (Испания, 2016). 75′. Хосе Луис Тирадо
Неделя, 7 октомври, 19.00ч.
ИМПУЛС (Испания, Франция, 2017). 94′. Емилио Белмонте
Понеделник, 8 октомври, 20.30ч.
КАЗАМАНС (Испания, 2016). 92′. Палома Сапата
Вторник, 9 октомври, 19.00ч.
Оригинална версия, субтитри на български.

Подобни събития
Разгледайте