Юни
18 петък

Sofia MENAR Film Festival - Варна

пт, Юни 18, 2021 - чт, Юни 24, 2021
Фестивален и конгресен център - Варна, Варна

Описание

Sofia MENAR Film Festival е кинофестивал, който запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на фестивала представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Събитието се провежда всяка година и тече паралелно в София и други големи български градове. Организира се от „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите.

Sofia MENAR Film Festival продължава традицията на фестивала „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, които носят духа на Изтока.

Абревиатурата MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region.

Менáр /منار , произнася се и манáр/ на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. Производна е на думата нур /نور /, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре, или кула, която осветява пътя.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати