Януари
15 петък

Sofia MENAR Film Festival

пт, Януари 15, 2021 - нд, Януари 31, 2021
Онлайн, София

Описание

През 2020г. фестивалът ще се проведе онлайн. 

София MENAR Film Festival запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на София MENAR Film Festival представя най-доброто от кинопродукциите в Близкия изток и Северна Африка, включително игрални филми, документални филми и късометражни проекти.

В рамките на фестивала се организират много съпътстващи събития. Тези събития са подбрани и обвързани със страните от този регион, представяйки традициите и обичаите на етническите групи, населяващи земите му.

MENAR се организира от „Pozor“ като единствено по рода си най-голямото културно събитие на Балканите, представящо мюсюлманския свят и неговите традиции.

Терминът MENAR („регион на Близкия изток и Северна Африка“) е съкращение, често използвано за обхващане на обширна територия, простираща се от Мароко до Иран, включително по-голямата част от страните от Близкия изток и Магреб.

Menár (منار, произнася се също manár) на арабски език означава фар, светлинна кула, направляваща светлина. То е производно от арабската дума nur (نور ), което означава светлина. В българския език можем да го срещнем като минаре, което означава кула, която осветява пътеката.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите