Юли
09 четвъртък

VІІ Международен фестивал „Алегра”, Русе

чт, Юли 09, 2020 - чт, Юли 23, 2020
Държавна опера – Русе, Русе

Описание

Всяка година през втората половина на юли в Русе Allegra Festival предлага отлична възможност за комуникация между публика, участници, преподаватели и солисти от световна класа.
Фестивалът се ражда като резултат от успешното развитие на International Summer Academy Allegra, започнала съществуването си през 2014 в Русе.
Allegra Festival and Academy създава плодотворна среда, в която младите музиканти обогатяват личния си опит и умения, получават вдъхновение и нови идеи от работата с изтъкнати учители и колеги музиканти, представят своите постижения пред фестивалната публика.
Академията предлага на участващите в нея възможност за стипендии, участие в концертната програма на фестивала, свободен достъп до фестивалната програма и до работата на всеки от майсторските класове.

Нов елемент във фестивалната програма са камерните концерти, в които избрани участници от майсторските класове имат привилегията да свирят пред публика заедно с преподавателите в академията. На „Алегра“ участват над сто музиканти от цял свят, които за десет дни превръщат Русе в лятна столица на класическата музика.

Фестивал и академия АЛЕГРА започна през 2014 година по инициатива на родения в Русе Петър Найденов, соло контрабасист на Люцернския симфоничен оркестър и преподавател в университета по изкуства в Цюрих. В досегашните издания на АЛЕГРА са преминали близо 500 участници от над 20 страни от Европа и света. АЛЕГРА се утвърди като лаборатория за млади музикални таланти.  Мнозина от участниците в майсторските й класове са вече лауреати на национални и международни музикални конкурси или изпълнители в известни симфонични оркестри.

АЛЕГРА се осъществява с подкрепата на Община Русе, Фондация Aмерика за България, Министерството на културата, Национален фонд “Култура”, Посолството на Швейцария, Унгарския културен институт и Каолин ЕАД.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора