Юли
23 четвъртък

VІІІ София Филм Фест в Севлиево

чт, Юли 23, 2020 - сб, Юли 25, 2020
площад "Свобода", Севлиево, Община Севлиево

Описание

„София Филм Фест в СЕВЛИЕВО” е част от мащабен кинопроект, който се реализира от 2009 г. Така международния кинофестивал „София Филм Фест” има издания освен в София, Бургас,  Пловдив и Варна, така и в още 20 града.

В три поредни вечери на открито на централния площад „София Филм Фест в Севлиево“ зрителите могат да видят  значими български и чужди продукции.

Нови фестивални заглавия 

Община Севлиево и СФФ продължават традицията на летните киновечери

23-24-25 юли 2020

Със специално подготвена програма гостуваме за осма поредна година в Севлиево! Прожекциите са на открито, под звездите! Филмите са от програмата на 24-тото издание на София Филм Фест, чието лятно издание приключва в края на седмицата!

 

За Арт Фест/София Филм Фест е чест и удоволствие да реализираме, съвместно с Община СЕВЛИЕВО, поредното издание на „София Филм Фест в Севлиево“ – с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

 

Площад „СВОБОДА” отново ще посрещне киноманите в три поредни вечери, а началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце!

 

*

„София Филм Фест в Севлиево“ стартира на 23 юли (четвъртък), когато зрителите ще се срещнат ПРЕМИЕРНО с едно от най-новите български заглавия „БАЩАТА“ – това е третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 БАЩАТА спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм и още два приза; спечели и голямата награда на фестивала в Тирана, приза за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и три отличия на филмовия фестивал в Арас, Франция. Семейната драма съчетава комични и абсурдни елементи в разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини…

 

*

Вторият фестивален ден е 24 юли (петък) – предвидили сме да гледаме заедно един от най-обсъжданите и харесвани филми на 2019 година, документалния разказ на Тамара Котевска и Любомир СтефановМЕДЕНА ЗЕМЯ“. Това е единственият филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм.

 

Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и от време на време пътува до столицата, за да продава своя мед…

 

*

В събота 25 юли, програмата ни в Севлиево за 2020 година завършва със специална среща – с абсолютния фестивален хит „ПАРАЗИТ“ на режисьора Понг Чун-Хо. Седмият пълнометражен филм на прочутия корейски майстор удиви света и заслужено получи „Оскар“ за най-добър филм. От шестте му номинации за „Оскар“ се материализираха още три – за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий. „ПАРАЗИТ“ е сред най-харесваните и коментирани филми в цял свят. Той получи „Златна палма“ в Кан през май 2019, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий. С 263 награди и 228 номинации, „Паразит“ е позициониран на 28 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb.

 

Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

 

*

София Филм Фест в СЕВЛИЕВО е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с програми в София, Бургас,  Пловдив и Варна, както и регионалните издания на СФФ – в над 20 града и младежката инициатива на фестивала – „СФФ за учащи”.

 

 

Очакваме Ви на Кино площад „С В О Б О Д А”

(пред Община СЕВЛИЕВО)!

 

Ако случайно завали – ще прожектираме

в Дом на културата „Мара Белчева“!

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София