Май
31 Неделя

VІІ фестивал "Срещи на младото европейско кино"

нд, Май 31, 2020 -
зала "Славейков", Френски институт в България, София

Описание

За седми път Фестивалът „Срещи на младото европейско кино” ще се проведе през юни във Френски институт в България, зала „Славейков“. Всички събития и прожекции са с вход свободен, но с предварително записване.

Основан през 2014 г., фестивалът се организира от  сдружение „Арте Урбана Колектив“ с подкрепата на Френски институт в България.

От няколко години организаторите на фестивала работят усилено за идеята киното да се превърне в общообразователен предмет в българското училище. От това ще спечелят най-вече децата, запознавайки се с киноезика, с класики и съвременни филми, част от европейската и световна кинематография. Те ще повишат и развият интелектуалните си способности, както и ще научат повече за седмото изкуство, подобно на техните връстници от различни държави в Европа, където кинообразованието в училище вече е факт.От миналата година фестивалът включва и първия по рода си форум „Кино в училище“. Участниците във форума се запознават с гледната точка на учители и културни дейци, които практикуват успешно програми по кино в училище, показват филми и заснемат такива, дискутират киноезика на класическото и съвременното кино. Представят се филми, направени от ученици, в присъстието на авторите им.

С  амбициозната програма, киното да заеме мястото си в училище се е заел Френския институт в Париж. Неговата програма CinEd, финансирана отпрограма „Творческа Европа / MEDIA“, вече обхваща десет европейски държави. Всяка държава е представена с един или два филма, преведени и придружени с педагогически материали, улесняващи учителите при работата им с учениците.

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, верен на принципа си да предлага последните постижения на киното в Европа, ще представи в своята програма съвременни филми и класики. На първо място  ще бъдат показани  два филма на Клеман Кожитор – „Галантни Индии” и „Брагино”, номинирани за награда „Сезар“ в категория „най-добър късометражен“ филм през 2019г.

Селекцията се допълва от филми, илюстриращи темата на фестивала „Кино в училище”.

 

В този смисъл изкуството не се преподава, то се среща, експериментира, предава се по други пътища – чрез дискусии, форуми и фестивали. Шестото издание на „Срещи на младото кино” е едно от тях. Не го пропускайте!

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София