Юли
06 събота

VІ Кинофестивал „София Филм Фест в Ямбол”

сб, Юли 06, 2019 - сб, Август 31, 2019
Спортен комплекс „Георги Дражев”, Ямбол, Ямбол

Описание

София Филм Фест, съвместно с Община Ямбол, предлага на жителите и гостите на града възможност за среща с едни от най-важните филми на последните няколко години на открито – в Градския парк – спортен комплекс „Георги Дражев”. Десет поредни съботи до края на август има безплатни прожекции.

На 6 юли е прожекцията на филма на Аличе Рорвахер „Щастливия Лазаро“, удостоена с награда за най-добър сценарий от Кан ’18 и още десетки отличия в цял свят.

На 13 юли може да се види филма „Капернаум“ на ливанската режисьорка Надин Лабаки, носител на наградата на журито от Кан ’18, номиниран за най-добър чуждоезичен филм за наградите „Оскар“ и „Златен Глобус“.  

На 20 юли е прожекцията на един от претендентите за престижната „Златна Палма“ от Кан ’18 – най-новата творба на Нури Билге Джейлан „Дивата круша“, на който България е една от държавите копродуценти. Премиерата му беше в конкурсната програма на Кан, където специалисти и публика го посрещнаха с овации.

В събота, 27 юли, филмовата вечер предлага среща със стоплящия сърцата хит от Кан ’18 и носител на „Златна Палма“ – „Джебчии“ на японския киномайстор Хирокадзу Корееда.

С прожекцията на 3 август, начален час 21:00, продължават срещите с класиката в киното – филмът е „За короната и страната“ на британския режисьор Джон Бурман.

Седмият филм в програмата е на 10 август – това е творбата на Ануп Сингх „Песента на скорпионите“. Главните роли в нея са поверени на уникалния индийски актьор Ирфан Хан и нежната иранка Голшифте Фарахани. Според древна легенда ужилването от скорпион от дълбоката пустиня на Джайсалмер, Раджастан, убива човек до 24 часа. Отровата на скорпиона вкарва трескава мелодия в тялото на жертвата. Единственото спасение е да се открие изкусен певец, който може да разчете мелодията в пулса на ужиления и да изпее песен, която да подейства като противоотрова.

На 17 август е прожекцията на „Луната на Юпитер“ на унгарския режисьор Корнел Мундруцо.

На 24 август може да се види филмът на Фатих Акин – „„Без милост“, получил признанието на международната преса в Холивуд с наградата „Златен Глобус“ ’18 за чуждоезичен филм, а изпълнителката на главната роля Даян Крюгер беше удостоена с престижната награда за най-добра женска роля на фестивала в Кан ’18.

На 31 август е с последната съботна прожекция на „София Филм Фест в ЯМБОЛ“ за 2019 година и това е творбата „Феникс“ на Кристиан Пецолд.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София