Ноември
23 Пон

V Международен балетен форум - Варна 2020

пн, Ноември 23, 2020 - ср, Декември 23, 2020
Държавна опера, Варна, Варна

Описание

Магията на балета е задължителна част от коледното настроение и от Международния балетен форум, който Държавна опера Варна организира за пети път. В продължение на един месец, от 23 ноември до 23 декември 2020, на балетната сцена ще шестват нови и утвърдени заглавия от репертоара на театъра. С балетното си и артистично майсторство ще радват артистите от балетната трупа на Варненската опера, чийто облик оформят балетисти както от България, така също и от Русия, Испания, Италия и други страни.

Началото поставя оригиналният балетен спектакъл „Танцувай с нас” (23 ноември, 19.00) на балетния педагог и хореограф във Варненската опера Светлана Тоншева, чиято успешна кариера е свързана с Кремълския театър. В нейната хореография музиката на Рамо, Фаркаш, Хупфат, Бизе, Понкиели оживява със солистите от балетната трупа, духов квинтет “Хабанеро” и музиканти от оркестъра на Варненската опера, водещ е актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Ивайло Иванов.

Следват балетите „Жизел“ от Адолф Адам (1 декември, 19.00), „Лебедово езеро“ (9 декември, 19.00), Балетна гала (15 декември, 19.00) и задължителната по Коледа „Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски с 3 представления (18 декември, 19.00; 19 декември, 11.30; 19 декември, 19.00).

Спектаклите на „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“ се посвещават на 180-годишнината от рождението на най-великия балетен композитор П. И. Чайковски.

Хореографията на Балетната гала е дело на Светлана Тоншева, а останалите хореографски прочити носят стила на Сергей Бобров, главен балетмайстор на Държавна опера Варна, един от изтъкнатите представители на голямата руска балетна школа, призната в цял свят.

Артистите на Театрално-музикален продуцентски център Варна подготвят V Международен балетен форум – Варна 2020 с много внимание и любов. За да посрещнат подобаващо своите зрители, защото те са тези, които ги вдъхновяват и правят празника споделен и истински.

Още събития

Може би ще посетите