Май
31 Неделя

V Събор-изложение „Златни ръце български“, село Челопек - отлага се

нд, Май 31, 2020 -
село Челопек, Враца

Описание

Отлага се за неопределено време заради карантината от Covid-19.

Събор-изложение „Златни ръце български“ ще се проведе за пети път в село Челопек. Целта му е да съхрани и популяризира традициите, обичаите, народните обреди и традиционната храна, да представя ръчноизработени тъкани, плетива, бродерии и изделия на грънчарството.
Съборът се провежда през година. В празника участват самодейни фолклорни състави. Има изложение на традиционни храни, конкурс за обредни хлябове, организира се „Двор на занаятите“, където занаятчии излагат своите продукти. Прави се „Етнографско ателие за деца и родители“, като децата имат възможност да изработят своя кукла от дървена лъжица с народна носия.
Грънчарска работилница е част от събора. Фестивалът „Златни ръце български“ е една от най-колоритните изяви на автентичните народни традиции в Северозападна България.

Съборът се провежда от 2011 г. и благодарение усилията на инициативен комитет, кметството в Челопек и читалище „Огнище” тази традиция се поддържа и обогатява. Районът около селото предлага прекрасни условия за туризъм не само заради близостта на Врачанския балкан и Околчица.

Враца неслучайно е включена и в една от осемте културно-исторически дестинации, които Министерството на туризма създаде, за да привлича по-голямо внимание към регионите в страната. Той се нарича „Богатствата на Северозапада“ и предлага разнообразни възможности туристите да се задържат по-дълго в областта, за да се запознаят не само с основните туристически атракции, но и с по-малките населени места, стана ясно от думите на Ирена Георгиева. Съборът е възможност гостите се докоснат и до етнографските традиции на Врачанския край. Празникът включва  изложба на занаятчийски творби от 13 села край Челопек, от Враца и Нови Искър, фолклорни изпълнения и кулинарен конкурс за ястия по местни рецепти.

Обикновено за събора се стичат над 500 допълнителни посетители, които отсядат в къщите за гости и за които тук се организират специални турове. Сред най-посещаваните обекти са къщата музей на Баба Илийца, която е родена в Челопек, туристическата пътека до лобното място на войводата Перо Херцеговинеца, заслонът „Погледец“, Могиланската могила, антични и средновековни селища и крепости, храмове и манастири и др.

Още събития

Може би ще посетите