Юни
30 вторник

VI Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”, Пещера

вт, Юни 30, 2020 -
пл. „България”, Пещера, община Пещера

Описание

За пета година Пещера е домакин на Международния етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”. В етнофеста участват и други държави, с България включително. Атрактивният фестивал е едно от ключовите събития в културния календар на града през лятото.

На 30-ти и 31-ви юли пък ще се проведе V Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”.

В него ще участват фолклорни състави от 5 държави, като най-атрактивни са съставите от Индия и Мали.

Първата вечер от 18.30 часа ще се състои дефиле на съставите от България, Индия и Молдова.

Те ще тръгнат от „Железния град“, ще преминат по ул. ”Михаил Такев” и по главната улица, за да стигнат до сцената на пл. „България”, където ще изнесат концерти.

Във втората вечер жителите и гостите на Пещера ще видят съставите на Сърбия и Мали. Входът за събитията е свободен.

Етнокултурният фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“ традиционно се провежда в центъра на града 2 дни след Националния фолклорен събор „Свети Константин“. В тазгодишното издание се включат участници от пет държави – България, Сърбия, Молдова, Индия и Мали. Богатата културна програма в Пещера води до по-сериозна посещаемост на чуждестранни туристи.

Първата вечер се състои дефиле на съставите, които тръгват от Железния град, преминават по ул.”М.Такев” и по главната улица и стигат до сцената на пл. „България”, където ще изнасят кратки концерти. Входът за събитията е свободен.

Организирана е богата паралелна културна програма за гостуващите групи на фестивала, която включва обиколка на забележителностите на Пещера, както и на важни обекти в региона.

Събитието се е превърнало в традиция за културния живот на Пещера. То е дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение, незабравима феерия от цвят и ритми. Едни от най-добрите фолклорни, музикални и танцови ансамбли пропътуват хиляди километри, за да покажат красотата и уникалността на фолклора на своята държава пред пещерска публика и гостите на града.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София