Април
13 събота

VI Национален фолклорен фестивал „Лазарица“ - Елин Пелин

сб, Април 13, 2019 - сб, Април 13, 2019
гр. Елин Пелин, Елин Пелин

Описание

На 13 април 2019 г. в гр. Елин Пелин ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Лазарица“. Той е посветен на песните, танците, наричанията и обичаите на пролетните празници – Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

Фестивалът започва с парад-дефиле на участниците от фолклорните групи, танцовите състави и клубовете от НЧ „Елин Пелин 1896“ до пл. „Независимост“, гр. Елин Пелин.

Цел на фестивала:
Да съхрани за поколенията богатите фолклорни традиции, да обнови и обогати националното ни танцово и песенно културно наследство;
Да стимулира процесите на съхраняване и популяризиране на мест-ната и регионална специфика на пролетната обредност, като част от системата на фолклорната култура и мястото ѝ в съвременните културни процеси;
Да провокира интереса на децата и младежите към усвояване на мес-тната фолклорна традиция.

В рамките на регламента се възпроизвеждат пролетни обичаи, пролетни игри и танци, обредни песни с подчертана локална/местна специфика, обработени танци и песни.

Всички участници във фестивала ще бъдат оценявани от комисия, състояща се от фолклористи, етнографи, специалисти по танцов и музикален фолклор.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора