Община Каварна, кметството, читалище “Народен Будител-1940”

Празник на пъпеша, село Българево

2019Неопределена през
Август
площада на Българево (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

За девети пореден път село Българево ще бъде домакин на традиционния вече Празник на пъпеша. На сладкия празник стопаните в Българево демонстрират сладка и други десерти от плода. По-сръчните показват как се прави карвинг, а децата рисуват върху пъпеши. За многобройните участници и публика организаторите подготвят богата фолклорна програма.
Неслучайно село Българево е домакин на Празника на пъпеша. Районът е известен с изключителните качества на пъпешите, които се отглеждат там. По пазарите в Североизточна България най-добрата препоръка към купувачите е предлаганите пъпеши да са от Българево. Пъпешът е местен поминък на много хора.

В селото с най-дългата брегова ивица от всички населени места по българското крайбрежие в средата на август се събират гости и жители на региона, които се веселят и хапват от вкусния плод, който дава поминък на населението от селището. Празникът  е съпътстван от вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини демонстрират изделия от пъпеши, а за децата са предвидени множество игри и забавления

По време на празник на пъпеша производители и майстори демонстрират карвинг и кулинарни произведения от сладкия плод, организира се надпревара за най-голям и най-сладък пъпеш, атрактивен конкурс „Мисис и Мистър пъпеш“.

Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от селото край морето, заради чудесните им вкусови качества и аромат. По пътя за легендарната Калиакра, всеки има възможност да спре и закупи вкусните пъпеши и дини в селото.

На празника се определя победител в конкурса „Най-голям пъпеш“, избират се най-млад и най-възрастен производител. Освен музика и настроение, гостите на празника могат да превърнат вкусните българевски пъпеши в произведения на арт и кулинарното изкуство.

Подобни събития
Разгледайте