Юни
05 събота

X Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси"

сб, Юни 05, 2021 - нд, Юни 06, 2021
открита сцена на Арбанаси, Велико Търново

Описание

X Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” ще се проведе на открита сцена в с. Арбанаси. Организатор на фестивала е Народно читалище „Иларион Драгостинов” – с. Арбанаси със съдействието на Община Велико Търново и Кметство с. Арбанаси. Участниците трябва да са любители, могат да представят автентичен и обработен фолклор. Фестивалът има конкурсен характер по вид изпълнение – обработен и автентичен фолклор.

X Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ е продължение на фестивала „Хоро сред село“, който се е провеждал в Арбанаси през 1987 и 1988 г. и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването на фестивала е на Община Велико Търново.

Събитието има цел да представи пред гражданите и гостите на Арбанаси и Велико Търново фолклорните танцови и музикални традиции и култура на различните етнографски региони в България и да съдейства за широк културен обмен между общините и отделните фолклорни ансамбли в страната.

„Насред мегдана в Арбанаси“ популяризира българския фолклор, съхранява, развива и популяризира българските национални традиции , обичаи и занаяти чрез съпътстващите прояви, организирани в рамките на фестивалните дни – училище за народни танци, школи за народни художествени занаяти и демонстрации, пленери и др.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати