Юни
30 вторник

XIХ издание на "Златна праскова", село Гавраилово

вт, Юни 30, 2020 -
село Гаврилово, Сливен

Описание

Празникът „Златна праскова“ ще се проведе за 19-ти път в сливенското село Гавраилово. Събитието  се провежда в края на юли на площада на селото.

Празникът „Златна праскова“ е проведен за първи път през 2002 г. и се превърна в емблематичен за селото. Всяка година в края на месец юли се събират на територията на Гавраилово производители на праскови от цялата страна, дошли да научат най-новите технологии в отглеждането на тази златна култура. Провежда се семинар с лектори-специалисти от научни институти. Паралелно със семинара, на площада пред читалището се провеждат разнообразни културни прояви. Засилено в тях е детското участие – бъдещето на този красив земен рай.

Жители и гости на Гавраилово имат възможност да разгледат изложба на сортове праскови, на рисунки и фотоснимки, свързани с темата на празника, да присъстват на демонстрация на нова техника, да посетят най-добре обработени градини в землището на селото и да опитат току-що приготвеното вкусно сладко от праскови. Да поиграят кръшни български хора, с които завършва празничният ден.

Гавраилово е типично подбалсканско селище в област Сливен. То е естествено средище и седалище на прочутия в миналото Аграрно-промишлен комплекс „Долината на прасковите“ – най-големият производител на праскови и компоти от праскови в страната, чиято продукция е реализирана в десетки страни по света.

Празникът е съпътстван с богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови и други. „Златна праскова“ е празник доказващ, че научните постижения и съхраняването на богатото фолклорно наследство винаги са били ръка за ръка. С всяка изминала година включването на разнообразни и колоритни инициативи допринасят за обогатяването му и спомагат за истинското възраждане на Долината на прасковите. По традиция събитието завършва с празнично хоро на площада, в което за пореден път ще се включат певците и музикантите от Долината на прасковите..

Организатори са Министерството на земеделието, храните и горите, кметство, читалище „Слънце – 1928“ с. Гавраилово, община Сливен, Институт по овощарство – Пловдив, Организацията за производители на праскови „Българска праскова“ ООД. Празникът се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите.

Още събития

Може би ще посетите