Май
31 вторник

XI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” - пролетно издание

вт, Май 31, 2022 -
Пловдив, Пловдив

Описание

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” е уникално събитие в културния живот на Старинен Пловдив! Два пъти в годината – през пролетта и есента, красивите възрожденски къщи отварят врати за концертни прояви на български и чуждестранни изпълнители със световна известност.

Очаквайте програмата с точните дати и събития на фестивала!

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, носител на наградата „Музикален проект на годината” в престижната класация „Музикант на годината“ на БНР, на награда „ПЛОВДИВ“ за музика и на Златен медал за принос в честванията на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, съумя да се утвърди като едно от най-елитните културни събития в България и да превърне мястото на провеждането си не само в европейска, а и в световна сцена. Той е удостоен двукратно и с още едно знаменателно отличие – сертификат за качество „Европейски фестивал 2015-2016“ и 2017-2018, дело на платформата „Европа за фестивалите и фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация, който поставя „Дни на музиката в Балабановата къща“ редом с прочути фестивали като този в Авиньон, Edinburgh International Festival и др. През есента на 2015 авторитетният френско-германски телевизионен канал „АRТЕ” засне филм за Пловдив – избран за европейска столица на културата 2019, и за неговите творци, в който фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” бе откроен сред основните събития.

Във фестивалната програма – от създаването на форума през 2010 до днес – са участвали прочути музиканти и формации с бляскава кариера. „Дни на музиката в Балабановата къща“ имат и един, прераснал в мисия, приоритет – фестивалът предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да музицират на една сцена с именити артисти. Осигурява им и квалификация „на място”, чрез организирането на майсторски класове, водени от видни инструменталисти и педагози.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” обвърза името си с един символ. Този на възрожденското ни минало с архитектурната му естетика, духовни нагласи, благородни стремежи за единение с европейския свят. Балабановата къща олицетворява нашия български Дом, такъв, какъвто искаме да бъде – с личен стил, човешка топлина и взаимност. Музикалните празници сякаш увеличиха пространството й, изпълниха я с нов живот, накараха хората да заговорят за нея като за уникален културен център. И макар разрастването на форума да наложи включването и на други места с културно-историческа значимост в Пловдив – Римски стадион, Античен театър, Малката Базилика, къща Хиндлиян, Етнографски музей, Баня старинна, ГДК „Борис Христов”, Балабановата къща ще остане и занапред „емблемата” на фестивала, неговото сърце. Защото с класата на проявите си „Дни на музиката” я вписаха като Малката България на Световната културна карта.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития на общината.

ПРОГРАМА:

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София