Юни
16 вторник

XI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” - пролетно издание

вт, Юни 16, 2020 - нд, Юли 05, 2020
Пловдив, Пловдив

Описание

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” е уникално събитие в културния живот на Старинен Пловдив! Два пъти в годината – през пролетта и есента, красивите възрожденски къщи отварят врати за концертни прояви на български и чуждестранни изпълнители със световна известност.

Очаквайте програмата с точните дати и събития на фестивала!

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, носител на наградата „Музикален проект на годината” в престижната класация „Музикант на годината“ на БНР, на награда „ПЛОВДИВ“ за музика и на Златен медал за принос в честванията на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, съумя да се утвърди като едно от най-елитните културни събития в България и да превърне мястото на провеждането си не само в европейска, а и в световна сцена. Той е удостоен двукратно и с още едно знаменателно отличие – сертификат за качество „Европейски фестивал 2015-2016“ и 2017-2018, дело на платформата „Европа за фестивалите и фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация, който поставя „Дни на музиката в Балабановата къща“ редом с прочути фестивали като този в Авиньон, Edinburgh International Festival и др. През есента на 2015 авторитетният френско-германски телевизионен канал „АRТЕ” засне филм за Пловдив – избран за европейска столица на културата 2019, и за неговите творци, в който фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” бе откроен сред основните събития.

Във фестивалната програма – от създаването на форума през 2010 до днес – са участвали прочути музиканти и формации с бляскава кариера. „Дни на музиката в Балабановата къща“ имат и един, прераснал в мисия, приоритет – фестивалът предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да музицират на една сцена с именити артисти. Осигурява им и квалификация „на място”, чрез организирането на майсторски класове, водени от видни инструменталисти и педагози.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” обвърза името си с един символ. Този на възрожденското ни минало с архитектурната му естетика, духовни нагласи, благородни стремежи за единение с европейския свят. Балабановата къща олицетворява нашия български Дом, такъв, какъвто искаме да бъде – с личен стил, човешка топлина и взаимност. Музикалните празници сякаш увеличиха пространството й, изпълниха я с нов живот, накараха хората да заговорят за нея като за уникален културен център. И макар разрастването на форума да наложи включването и на други места с културно-историческа значимост в Пловдив – Римски стадион, Античен театър, Малката Базилика, къща Хиндлиян, Етнографски музей, Баня старинна, ГДК „Борис Христов”, Балабановата къща ще остане и занапред „емблемата” на фестивала, неговото сърце. Защото с класата на проявите си „Дни на музиката” я вписаха като Малката България на Световната културна карта.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2020 г. на общината.

ПРОГРАМА:

ОТКРИВАНЕ
16 юни 2020, 18.30 ч.
Малка раннохристиянска базилика, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 31А

Гласът „Страдувариус“
КРАСИМИРА СТОЯНОВА

Камерзенгерин на Виенската Щатсопера
На рояла – БОРЯНА ЛАМБРЕВА

***
17 юни 2020, 18.30 ч.

Kъща Хиндлиян, двор

БАРОКОВИ СОЛИСТИ
ЗЕФИРА ВЪЛОВА – барокова цигулка
САБИНА ЙОРДАНОВА – бароков фагот
ВАСИЛИЙ ИЛИСАВСКИЙ – чембало

***
26 юни 2020, 18.30 ч.

Малка раннохристиянска базилика, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 31А

Концерт, посветен на 75-годишния юбилей на НУМТИ “Добрин Петков”
НИКОЛАЙ МАРИНОВ
Клавирен рецитал

 ***
27 юни 2020, 18.30 ч.
Римски стадион
, пл. „Римски стадион“

ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ VIII
10 години “ДЖАЗ ЗА ДЕЦА”
със специалното участие на Формация ДЖАЗТЕТ

***
28 юни 2020, 18.30 ч.
Балабанова къща
, ул. „Константин Стоилов“ № 57

Вокална формация “СВЕТОГЛАС”
Българската ПОЛИФОНИЯ

***
30 юни 2020, 18.30 ч.
Балабанова къща
, ул. „Константин Стоилов“ № 57

Кралицата на маримбата ВАСИЛЕНА СЕРАФИМОВА
Рецитал

***
4 юли 2020, 18.30 ч.

Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ № 57″

Цикъл “Изтъкнати камеристи” I
ЗОРНИЦА ИЛАРИОНОВА – цигулка
АТАНАС КРЪСТЕВ – виолончело

***
5 юли 2020, 11.30 ч.
Балабанова къща
, ул. „Константин Стоилов“ № 57

Цикъл “Изтъкнати камеристи” II
СТРУНЕН КВАРТЕТ “ФРОШ”

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора