Март
11 събота

XI Национален фестивал за народни хора "Хоро се вие, извива", гр.София

сб, Март 11, 2017 - сб, Март 11, 2017
Спортна зала „ТРИАДИЦА”, гр. София, р-н Триадица, ул. „Метличина поляна“ № 14

Описание

За единадесети път Националният фестивал „Хоро се вие, извива“ ще зарадва своята публика. Организатор е столичното Народно читалище „ Димитър Динев 1937”. Целта на събитието да популяризира и съхрани българския танцов фолклор.

Могат да участват всички танцови групи и клубове, изучаващи народни хора, като не се изисква обличането на фолклорна носия, но са задължителни удобните обувки, без токчета. Всяка група заплаща такса в размер на 10.00лв. и трябва да изпълни по две български хора: едно от съответния регион (етнографска област) на участника, а изпълнението не трябва да е по-дълго от 6мин. От тази година има и нова категория – БАЛКАНСКО хоро (Румъния, Сърбия,Албания, Македония, Гърция, Турция), но за него участието е по желание, оценяването отделно от първи етап и с продължителност не повече от 3мин. Също по желание всеки участник може да излъчи до шест представители за автентично и стилово изпълнение на „Копаница“ – Тракийска етнографска област. Отново оценката ще е отделна от етапите, съпровода ще бъде от Фестивалния оркестър.

Професионално жури ще заседава в края на фестивалния ден, а оценките не подлежат на обжалване. Ще се оценяват стил, характер, автентичност на играещите, душевност и атрактивност при изпълнението. Масовостта, както и хореографски разработки и композиции няма да бъдат оценявани и поощрявани. Наградите ще са следните:

-Грамоти, плакети и парични награди за премираните групи на първите три места за автентично БЪЛГАРСКО хоро.

-Грамоти и плакети и за премираните групи на първите три места за автентично БАЛКАНСКО хоро.

-Грамоти, плакети и парични награди за премираните групи на първите три места за изпълнение на Копаница от Тракийска етнографска област.

-Грамоти и плакети: за най- автентична, най- стилна, най- атрактивна група, Награда на Председателя на НЧ „Димитър Динев1937”.

За участие:

Заявки за участие (по приложения образец) се приемат до 26.02.2017г. на e-mail:d_dinev34@abv.bg или в читалището.
В заявката задължително се посочват: населено място, организация, която представя групата; име на групата ; ръководител; брой участници; репертоар по т.1 от регламента за участие. Със заявката се внася 100% такса участие по банков път или в брой в касата на читалището, като в платежното нареждане задължително се вписва името на групата. При неявяване на групата сумата не се възстановява.

Регистрацията се извършва 1 час преди началото на фестивала от ръководителите на групите, които теглят жребий за реда на явяване.

maxresdefault d99a97e70 in2dex2 maxresdefault-1

 

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора