Януари
05 събота

XI кукерски фестивал - общински фестивал на сурвакарските игри в Благоевград

сб, Януари 05, 2019 - сб, Януари 05, 2019
центъра на Благоевград, Благоевград

Описание

Фестивал на Сурвакарските игри. Над 1200 кукери ежегодно гонят злите сили в Благоевград. В началото на всяка нова година градът се оглася от звъна на десетки чанове и дефилиращи групи, облечени в различни костюми. Отличия се полагат на всички участници във фестивала. Те са в различни категории, някои от които за най-артистична група, група с най-автентични костюми, група запазила старите български традиции и др. Всяка година, фестивалът става още по-успешен, костюмите по-атрактивни, а участниците по-амбициозни и оригинални. А гостите и жителите на Благоевград, въпреки ниските температури по време на фестивала, остават до край да се веселят и да спомогнат традицията в Благоевград да се разраства и да става още по- атрактивна.

Общинският фестивал на кукерските игри в Благоевград демонстрира и продължава традициите от древността. Хиляди участници представят традиционни обичаи, характерни костюми и игри. Компетентно жури определя наградите в сурвакарските групи в общинския фестивал.

Връчват се награди в различни категории – за „Придържане към традициите“, за „Масовост“, „Иновации“, „Най-добра маска и костюм“, „Артистичност“, „Най-добра композиция“ и други. По специфичните отличия са – „Най- добра мечкарска група“, „Най- артистични старци“, „Най-колоритна младоженска двойка“, „Най- добра танцова група“, „Най- добра маска пародия“, „Най-атрактивен образ на дявола“ и други.

Участниците залагат освен на традиционните костюми и образи на младоженци, мечки, така и на актуални образи от ТВ предаванията, от политиката и новините. Кукерите преминават с хора, танци и игри по бул. „Св. Св. Кирил и Методий” пред погледите на стотиците зрители.  Възрастовата граница на участниците в X общински фестивал е от 2 м. до 85 г.

13-те групи ще преминават по следния ред:

1. кв. „Грамада”
2. Втори квартал
3. Село Покровник
4. „Плаж махала”
5. Село Лешко
6. Кв. „Струмско“
7. Село Падеш
8. Трети квартал
9.Село Изгрев
10. Село Логодаж
11. Село Зелен дол
12. „Грамада”-2-ри квартал
13. Първи квартал

Още събития

Може би ще посетите