Община Две могили, Кметство с. Каран Върбовка, Читалище „Развитие-1908“

XI Фолклорен събор „Жива вода“ – с. Каран Върбовка

2022Неопределена през
Юни
местност „Аязмото“ - с. Каран Върбовка (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

В село Каран Върбовка ще бъде домакин на Фолклорния събор „Жива вода”. Той е част от Националния културен календар и ще се състои за единадесета поредна година в местността „Аязмото” до извора с лековита вода в манастира „Св. Марина”. Празникът дава възможност за изява на таланти в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство за запазване и обогатяване на българската национална култура. Основните цели на събора са да спомогне за съхраняване на традициите и обичаите, да даде възможност за изява и културен обмен на различните формации и индивидуални изпълнители, да възпитава любов към българския фолклор и да се утвърди, като значимо събитие в културния календар на Община Две могили.

Събитието няма конкурсен характер и възрастови ограничения. В него се представят народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. Танцовите състави и групите за народни обичаи ще се изявят в рамките на 15 минути, певчески и инструментални групи – 8 минути, индивидуални изпълнители – 5 минути.

Всички състави получават Грамота за участие и за принос в съхраняване и популяризиране на българската традиционна култура. Връчват се и специални награди : Награда на публиката, Награда на Кмета на Кметство Каран Върбовка, Награда на Кмета на Община Две могили и други.

Подобни събития
Разгледайте