Януари
03 Неделя

XIII кукерски фестивал - общински фестивал на сурвакарските игри в Благоевград

нд, Януари 03, 2021 - нд, Януари 03, 2021
центъра на Благоевград, Благоевград

Описание

Фестивал на Сурвакарските игри. Над 1200 кукери ежегодно гонят злите сили в Благоевград. В началото на всяка нова година градът се оглася от звъна на десетки чанове и дефилиращи групи, облечени в различни костюми. Отличия се полагат на всички участници във фестивала. Те са в различни категории, някои от които за най-артистична група, група с най-автентични костюми, група запазила старите български традиции и др. Всяка година, фестивалът става още по-успешен, костюмите по-атрактивни, а участниците по-амбициозни и оригинални. А гостите и жителите на Благоевград, въпреки ниските температури по време на фестивала, остават до край да се веселят и да спомогнат традицията в Благоевград да се разраства и да става още по- атрактивна.

Общинският фестивал на кукерските игри в Благоевград демонстрира и продължава традициите от древността. Хиляди участници представят традиционни обичаи, характерни костюми и игри. Компетентно жури определя наградите в сурвакарските групи в общинския фестивал.

Връчват се награди в различни категории – за „Придържане към традициите“, за „Масовост“, „Иновации“, „Най-добра маска и костюм“, „Артистичност“, „Най-добра композиция“ и други. По специфичните отличия са – „Най- добра мечкарска група“, „Най- артистични старци“, „Най-колоритна младоженска двойка“, „Най- добра танцова група“, „Най- добра маска пародия“, „Най-атрактивен образ на дявола“ и други.

Участниците залагат освен на традиционните костюми и образи на младоженци, мечки, така и на актуални образи от ТВ предаванията, от политиката и новините. Кукерите преминават с хора, танци и игри по бул. „Св. Св. Кирил и Методий” пред погледите на стотиците зрители.  Възрастовата граница на участниците в  общинския фестивал е от 2 м. до 85 г.

 

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати