XIII Културен форум „Панагия – Въздигане на хляба“, Кюстендил

В средата на август е „Успение на Пресвета Богородица“ и Кюстендил отбелязва „Панагия“ – Въздигане на хляба. „Панагия“ е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. „Панагия“ е практиката, съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на „Успение Богородично“, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство. Организират се художествен пленер, иконографската изложба; изложението на питите, обред, посветен на „Панагия“.
Дни преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. „Жената-майка“ учи и предава тайнството на най-личните момичета.
В Регионалния исторически музей – Кюстендил ще бъдат изложени ръчно омесени пити, които жените месят с молитва за добруване и украсяват с фигури от самото тесто. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност – такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род. На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с фигурки от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

„ПАНАГИЯ – ВЪЗДИГАНЕ НА ХЛЯБА”

ПРОГРАМА 

14 август 2020г. – с. Слокощица

11:00 ч. – Черква „Св.Никола“

Традиционно замесване на Богородичен хляб

15 август 2020 г.- Градинката пред Обреден дом, Кюстендил 10:00 ч. – Изложение на обредни хлябове

Детски работилници за хляб

12:00 ч. – Водосвет за здраве и благоденствие Празнична програма

Етнографско представяне на културното наследство

 

 

 

 

 

Подобни събития
Разгледайте