Октомври
15 вторник

XIII Международен Тракийски хоров фестивал, Ямбол

вт, Октомври 15, 2019 - пт, Октомври 18, 2019
гр. Ямбол, Ямбол

Описание

В средата на октомври Ямбол е домакин на единадесетия Тракийски хоров фестивал. Името на този фестивал е вдъхновено както от мястото на провеждането му в златната равнина на Тракия, така и от вековните послания на една от най-древните култури – тази на тракийската цивилизация.

Идеята е,че хубавата песен е многолика, но любовта към нея  винаги е искрена и силна. Ето защо организаторите от Народно читалище „Тракийска лира” Ямбол с подкрепата на община Ямбол, община Тунджа и НТС -Ямбол обединяват във фестивалния афиш класическо хорово пеене, духовни песнопения, модерни хорови обработки и автентичен фолклор.

Над 300 хористи, диригенти и композитори от страната и чужбина ще вземат участие в тазгодишното осмо издание на Тракийския хоров фестивал – Ямбол. Тази година се очакват 11 хорови формации от всички категории многоласно пеене, както и 5 групи за автентичен и обработен фолклор.

В първият концерт в четвъртък, който е от 18 ч. в Голямата зала на община Ямбол, ще звучи фолклорна музика от тракийския регион, представена от певчески групи от Ямбол, Хаджи Димитрово, Овчи кладенец, Завой и Ботево. Всички те са отличени на тазгодишния фолклорен събор в Копривщица.

Във втория ден от фестивала, 16 октомври, отново по същото време и на същото място, публиката ще може да се наслади на традиционния за фестивала смесен концерт. Участие в него ще вземат Дамски хор „Проф. Г. Димитров” – Ямбол, Дамски хор „Морфова – Прокопова” – София, Квартет „Розов свят” от Стара Загора, Фолклорна формация „Аеда” – Нова Загора и Народния хор при Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София.

В съботния – трети ден от фестивала, в програмата ще вземат участие Смесеният хор на транспортните работници, Камерният хор към БАН, Ансамбъл „Спектрум” – София, както и сръбския вокален ансамбъл „LIBERO”. На същия ден в Генерал Инзово ще се проведе и втори концерт в рамките на фестивала. В него ще участват местната Фолклорна певческа група „Певчески напеви”, софийското Фолклорно трио „Граовка”, както и новозагорските хорове „Аеда” и „Златен грозд”.

Новото тази година е, че в рамките на фестивала ще има концерт, посветен специално на ортодоксалната църковна музика, който ще се проведе в неделя, 18 октомври, в Храм „Свети Николай Чудотворец” от 11 ч., непосредствено след неделната литургия. Така в настоящото издание ще бъде представена цялата палитра от хоровото пеене с всички негови разновидности.

Всички концерти са с вход свободен.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Май 10, 2024
Пловдив